Íme a fejlesztés alatt álló egykori Bárány uszoda legmodernebb újítása

Nem kategorizált
Még nem startolt el a fejlesztés második üteme /Fotó: Keller Richárd
Korábban már beszámoltunk arról, hogy ez egri önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  – finanszírozással kapcsolatos – nézeteltérése miatt késik az egri Nemzeti Úszó- és Vízilabda Központ fejlesztésének második üteme. Reméljük, minél hamarabb dűlőre jutnak a felek, addig is friss fotókat mutatunk az uszodáról és a legmodernebb újításról.

A fejlesztés miatt elbontott Barány István Uszoda legnagyobb értéke, az itt található forrás, melyet a tervező cég (Puhl és Dajka Építész Iroda) az új, modern, nemzetközi igényeket is kielégítő építménynél is megtartott. A világon egyébként sehol nem található olyan versenyuszoda, melynek medencéjét egy forrás táplálja.

A tervezők arra is nagy gondot fordítottak, hogy megmaradjon az egyedülálló hangulata az uszodának, ami szintén nem hasonlítható egyetlen más létesítményhez sem. Ezért kiszélesítették a korábbi tizenhét méteres medencét huszonegy méteresre. A fejlesztés első ütemében elkészült egy melegedő-, és egy tanmedence is.

A melegedő- és tanmedence a már – részben – elkészült északi épületsorban található /Fotó: Keller Richárd

Bár az uszoda déli, hosszanti épületei hiányoznak még (például az előcsarnok, öltözők, kiúszó a medencéhez stb.) a versenymedencét tavaly nyáron már birtokba vették “tesztelésre” a sportolók.

Bár a munkagépek nem dolgoznak, sportolóink annál inkább /Fotó: Keller Richárd

A fejlesztés eddigi legkiemelkedőbb eleme a versenymedence, melynek alját ugyanolyan arányban mint korábban, másfél méter kavicságy borítja, ami megakadályozza az agyagbemosódást. A létesítmény alapzatát pedig betoncölöpök biztosítják, mert a talaj igen kiszámíthatatlanul ingoványos, agyagos.

Feltámadt egy csipetnyi Bárány uszoda-hangulat a kavicsos medencével /Fotó: Keller Richárd

A versenymedence legfantasztikusabb vívmánya, hogy arányai egy mozgatható végfallal változtathatók, a legoptimálisabb kihasználhatóság érdekében.

Több teret is ki lehet kialakítani a versenymedencében a mozgatható végfalnak köszönhetően /Fotó: Keller Richárd

 

A versenymedence a keleti felébe átmozgatott fal nélkül /Fotó: Keller Richárd

Hírportálunk nagyon várja a fejlesztés folytatását, amint friss információnk van, megosztjuk veled.

 

AJÁNLJUK MÉG

Zavar az Erőben: ezért késik az egri uszoda fejlesztése

 

 

Vélemény, hozzászólás?