Rablást követ el, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

Csoportosan követik el a bűncselekményt, ha az elkövetésben legalább három személy vesz részt. Felfegyverkezve követi el a bűncselekményt, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség most felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat.

A vád szerint a három férfi – akik testvérek – 2024 telén, egy a falon lévő hasadékon át bementek egy gyöngyösi telephelyre, ahol a sértett éppen aludt.

Rés a falon

A vádlottak közösen el akarták venni a sértett két táskáját, amikor a férfi felébredt. Ekkor az I. rendű vádlott elővett egy zsebkést, melyet a sértett arcához nyomott és közölte vele, ha megmozdul, akkor megszurkálja. Az ily módon megfélemlített sértettől a vádlottak együttesen eltulajdonították mindenét, ami nála volt, majd távozáskor a férfi épület mellett letámasztott biciklijét is magukkal vitték.

Ezután a sértett a vádlottak után ment és kiabálni kezdett, amit észlelt két közterületfelügyelő és egy vasútőr is, ezért a vádlottak minden megszerzett dolgot hátra hagyva menekülni kezdtek, azonban a helyszín közelében sikerült őket elkapni és a rendőrség kiérkezéséig visszatartani.

A vádhatóság mértékes indítványt tett a vádiratában arra az esetre, ha a támadók beismerik bűnösségüket az előkészítő ülésen. Az ügyészség hét, öt és öt év szabadságvesztés, valamint ugyanilyen tartamú közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt a rablókkal szemben.

A fényképek a rendőrség helyszíni szemléjén készültek. Az egyik fotón, az épületen lévő rés látható, a másokon pedig a sértett kerékpárja.

Egri Járási Ügyészség/Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész