Az ISBN számok rendszere, amely a könyvek globális azonosítását teszi lehetővé, egy olyan kulcsfontosságú eszköz, amely nélkülözhetetlen a könyvkiadás és könyvforgalmazás világában. Ez a numerikus kódrendszer nem csupán egy sor számot jelent; az ISBN egy valóságos útlevél a könyvek számára, amely megkönnyíti azok nyomon követését, rendszerezését és azonosítását a világ bármely pontján.

A könyvek azonosítására szolgáló ISBN, vagyis a Nemzetközi Szabványos Könyvazonosító szám, egy 13 számjegyből álló kód, amely minden egyes könyvnek egyedi azonosítót biztosít. Az ISBN rendszer elődje, a Standard Book Numbering (SBN) rendszer 1967-ben született meg az Egyesült Királyságban, és nem sokkal később, 1970-ben az ISO 2108 szabvány alapján nemzetközivé vált. Magyarország 1974-ben csatlakozott ehhez a rendszerhez, amely mára több mint 160 országban van jelen.

Miből tevődik össze az ISBN szám?

Az eredeti 10 számjegyből álló kód 2007 óta 13 számjegyre bővült, hogy összhangba kerüljön a GS1 termékazonosító számokkal és a számokat megjelenítő vonalkódokkal. Az első három számjegy, a 978 vagy 979, egy képzeletbeli „könyvországhoz” (Bookland) tartozik, és minden könyv esetében ugyanazt a prefixet használja. Ezt követi az országkód, Magyarország esetében a 963 vagy 615, majd a kiadó kódja, a termék sorszáma és végül egy ellenőrző karakter. Tehát így áll össze az ISBN kód, mely első ránézésre csak egy számsor.

A számok kiadása országos szinten történik, és minden azonosító egy bizonyos kiadványt jelöl egy adott kivitelezési módban. Például, ugyanazon könyv kemény vagy puha fedeles változata külön ISBN számot kap. Ezeket a számokat nem lehet újra kiadni azaz egyszer használatos mind, és azokat a kiadványon, általában a szerzői jogi információknál vagy a borító hátulján kell feltüntetni, gyakran vonalkóddal együtt.

Mire szolgálnak ezek a kódszámok?

Ezek nem csupán azonosítók, azok a könyvkiadás és forgalmazás kulcsfontosságú elemei. Segítségükkel a könyvtárak, könyvesboltok és online platformok könnyedén tudják kezelni a készleteiket, és a vásárlók is egyszerűbben találhatják meg a keresett kiadványokat. A rendszer tehát nem csupán a könyvek világát szervezi meg, hanem a tudás és kultúra terjesztését is elősegíti. Ez a numerikus kódrendszer tehát valójában egy híd a szerzők, kiadók, könyvkereskedők és olvasók között, amely lehetővé teszi a könyvek zökkenőmentes áramlását a világ minden táján.

Mi történik ha egy ISBN szám érvénytelen?

Ha egy szám érvénytelen, az több problémát is okozhat a könyvkiadás és forgalmazás folyamatában. Az érvénytelen számok nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak, így nem biztosítanak egyedi azonosítást a könyvek számára, ami zavarhoz vezethet a könyvtárak, könyvesboltok és online disztribútorok készletkezelésében. Emellett az érvénytelen ISBN számokkal rendelkező könyvek nehezebben azonosíthatók és nyomon követhetők, ami akadályozhatja a hatékony értékesítést és terjesztést.

Az érvénytelen ISBN számok használata esetén a következő lépéseket kell megtenni:

Azonosítás: 

Először is meg kell állapítani, hogy a szám valóban érvénytelen-e.

Javítás: 

Ha az ISBN szám hibás, akkor helyesbíteni kell, és új, érvényes számot kell igényelni az illetékes ISBN irodától majd.

Kommunikáció: 

Értesíteni kell az érintett feleket, mint például a könyvkereskedőket és könyvtárakat, a hibáról és a hiba elhárításáról, annak folyamatáról és  az  új érvényesített számról.

Frissítés: 

Az adatbázisokban és a könyvvel kapcsolatos minden dokumentációban frissíteni kell az új ISBN számot. Ez egy nagyon fontos és kihagyhatatlan lépés.