Kedden Egerben tartja ülését a Hungarikum Bizottság, mely hungarikummá fogja nyilvánítani az Egri Bikavért.

Kedden délután 5 órától ingyenesen lesz látogatható az egri vár, fél 6-kor pedig bejelentik, hogy hungarikummá válik az Egri Bikavér. A bejelentés az Ágyúdombon lesz, ahová minden egrit várnak egy közös bikavéres koccintásra.

A többlépcsős folyamat 2016-ban kezdődött, Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezésére.

2016. június 17-én emelte a Magyar Értéktárba az Egri Bikavért a Hungarikum Bizottság, innen már csak egy lépés volt hátra, hogy hungarikummá minősítsék.

“2016-ban magam kezdeményeztem, hogy az Egri Bikavér kerüljön be a hungarikumok közé, mert a kiváló nedű  a magyarság csúcsteljesítménye”

– hangsúlyozta korábban Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő.

Nyitrai kifejtette: a borvidék, s talán Magyarország legismertebb bora az Egri Bikavér, a vörös cuvée, amelyre európai szinten is büszkék lehetünk, hiszen Bordeaux-ban, a borok olimpiájának is nevezett Challenge du Vin versenyen az Egri borvidék szerepelt a legjobban, rekordmennyiségű éremmel tértek haza az egri borászok.

A “hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A kétezres évek elején többirányú összefogás eredményeként szerveződő, a magyarság értékeit összegezni, rendszerezni kívánó mozgalom indult útjára. Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként született meg végül a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, amelyet az Országgyűlés 2012. április 2-án fogadott el egyhangú döntéssel. Célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A hungarikum törvény, mely 2012. július 1‑én lépett hatályba, az alábbiak szerint határozza meg a hungarikum fogalmát:

“hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

Hogyan válhat valami hungarikummá? A nemzeti értékpiramis alulról építkező elvének megfelelően, a meghatározott formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár ún. nemzeti érték felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé. (Bővebben: Hogyan lehet valami hungarikum?)

Ezen elv alól kivételt a Hungarikum Bizottság 2013. január 31-i döntésével a hungarikum törvény erre vonatkozó III. 12. § (2) pontja alapján, azaz a törvény erejénél fogva hungarikummá minősített 12 érték képez: hungarikumok az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területéről.

Tekintsd meg a jelenleg 60 hungarikumot tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményét!