Folytatódik a politikai harc: Az egri színház az új hadszíntér

Belföld, Kiemelt, Kultúra, Nem kategorizált

A városvezetés szerint politikai döntés született a kormányzati többségű bizottságban az új igazgató kiválasztásakor. Ha a következő közgyűlésen nem lesz megegyezés, Kásler Miklós miniszternek és Mirkóczki Ádám polgármesternek kell kompromisszumra jutnia, a tét nem más mint a színház állami támogatása.

Folytatódik a politikai harc Egerben. Korábban már beszámoltunk arról, hogy politikai csatározások miatt félbeszakadt az egri közgyűlés szeptember 24-én, most azonban az egri színház lehet az új hadszíntér.

Hírportálunkhoz eljuttatott közleményében Mirkóczki Zita, az Egységben a Városért képviselője azt írja: bár a városvezetés a szakmai szempontok alapján szeretné kinevezni az új színházigazgatót, úgy érzik, a Szakmai Bizottságban politikai döntés született. (Előzmények: a színházigazgatói pályázatokról döntő bizottságban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és tanácsadói voltak többségben, így az ő általuk támogatott jelölt nyert)

A képviselő asszony szerint a szerdán lezajlott bizottsági ülésen minden delegált egyetértett abban, hogy kié a művészetileg és szakmailag legjobb pályázat. Ennek ellenére az önkormányzati delegáltak meglátása az, hogy mégsem a legjobb pályázó kapta a legtöbb szavazatot, hanem politikai döntés született – szögezte le.

Bár a jelöltek sorrendje egyelőre nem nyilvános (október 26-án a Városimázs Bizottság tárgyalásán válik elérhetővé a lista) az Egri Ügyek úgy tudja: bár szakmai szempontból Szőts Artúr, a Miskolci Nemzeti Színház rendező-színművészének pályázata bizonyult a legjobbnak, az igazgatói pályázatokat bíráló bizottság többsége Blaskó Balázs jelenlegi direktort támogatta a Gárdonyi Géza Színház élére. Blaskó egyébként egy titkos, bizalmi voksoláson (71 igen és 19 nem szavazattal) megkapta a társulat támogatását is.

Heten pályáztak az egri színház vezetésére: Blaskó Balázs jelenlegi igazgató mellett Gulyás Hermann Sándor, Kelemen Csaba egri társulati tag, Nagy András egri társulati tag, Szíki Károly korábbi tag, Szőts Artúr, a Miskolci Nemzeti Színház rendezője-színművésze és Venczel Valentin, szintén korábbi társulati tag, ma a szerbiai Újvidéki Színház igazgatója.

A szakmai bizottság véleményét az október 29-ei közgyűlés elé viszik. Ha újabb politikai viharok miatt nem születik végleges döntés, Kásler Miklós miniszternek és Mirkóczki Ádám polgármesternek kell egyeszségre jutnia az ügyben, különben elesik az egri teátrum állami támogatástól.