Kiemelt fotó: Keller Richárd / Egri Sztorik
Átadták pénteken az M25 északi ütemének részeként megépült andornaktályai elkerülő utat és az átalakított 252 sz. főutat, így ennek apropóján beugrottunk a gyorsforgalmi építkezési területére  is.  Fotóriportban mutatjuk meg a legfontosabb fejlesztéseket. 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az M25 autóút kivitelezése több ütemben zajlik. Részletesen bemutattuk az épülő gyorsforgalmi terveit, illetve többször foglalkoztunk a beruházás körül kialakult (fogalmazzunk finoman) mesterséges politikai turbulenciáról, amelyben volt minden: alaptalan telekspekulációs rágalmazás (a politikai adok-kapokba Habis László polgármester is beszállt),  bírósági ügy térképhamisítási botránnyal, végül egy váratlan fordulat, csattanó a sztori végén.

Most azonban végre egy igazán jó hírről számolhatunk be az M3-as és Eger között épülő gyorsforgalmival kapcsolatban: Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő pénteken bejelentette, hogy a tavaly májusban elkezdődött M25 északi ütem keretén belül elkészült az andornaktályai elkerülő út, valamint a 252 sz. főút rekonstrukciója.

Vámosi László, Andornaktálya polgármestere (b), Habis László, Eger polgármestere, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese sajtótájékoztatót tart az M25-ös beruházással kapcsolatban 2018. augusztus 24-én Andornaktálya határában/Fotó: Keller Richárd

A Mezőkövesd-Andornaktálya összekötő út, Andornaktálya elkerülő szakaszán, új nyomvonalon, mintegy 3 km hosszon 2×1 sávos út épült, valamint 700 méter hosszon megtörtént a meglévő útszakasz korrekciója is.

Mezőkövesd irányából, kelet felől (kép előtere) csatlakozik be az elkerülő út az andornaktályai körforgalomba, majd nyugat felé, pontosabban a település nyugati oldalán az épülő M25-ig ér (a kép háttere) /Fotó: Keller Richárd / Egri Sztorik

Az andornaktályai lakóparkban élők életminőségének megtartása érdekében 785 m hosszon zajvédő falat is kiépítettek a kivitelezők.

Az elkerülő utat zajvédő fal szegélyezi Andornaktálya vonalában (lásd a kép hátterében) /Fotó: Keller Richárd / Egri Sztorik

A 2502-2501 j. utak találkozásában új körforgalmú csomóponton keresztül közlekedhetnek már az autósok, valamint két új híd is segíti majd a közlekedést az Eger pataknál és a Füzesabony- Eger vasútvonal felett.

A körforgalom Andornaktálya déli határánál. Jobbra az M25-ös felé lehet majd közlekedni (egyelőre lezárva), a kép hátterében Nagytálya, baloldali kijáratnál pedig Mezőkövesd érhető el. /Fotó: Keller Richárd / Egri Sztorik
 
Több híd is segíti majd a közlekedést az M25-ösön és környékén /Fotó: Keller Richárd

A beruházás részeként Eger déli határában, a 252 sz. főút esetében mintegy 850 méteren az útburkolat rekonstrukciójára is sor került. Az M25 autóút a 252 sz. főút és a 2500 j. út egy új egysávos körforgalmi csomóponton keresztül kapcsolódik a meglévő belterületi úthálózathoz. 

Új körforgalom épült Eger déli határában az M25-ös (kép előtere) és a 252 sz. (K2-es) főút csatlakozásánál /Fotó: Keller Richárd

A meglévő 2500 j. út és 25. sz. főút találkozását is körforgalommá építették át.

Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a befejeződött a két kapcsolódó út építése, és az autóút három szakaszának kivitelezése is ütemtervnek megfelelően halad.

“A teljes beruházás befejezésével egy régi álom és ígéret válik valóra, a közlekedés jóval gyorsabbá és biztonságosabba válik majd a térségben.”

– fogalmazott a képviselő.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese(b), Vámosi László, Andornaktálya polgármestere, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, és Habis László, Eger polgármestere sajtótájékoztatót tart az M25-ös beruházással kapcsolatban 2018. augusztus 24-én Andornaktálya határában/Fotó: Keller Richárd

Habis László, Eger polgármestere kiemelte, hogy a most befejezett beruházások keretében a városban új körforgalmi csomópontokkal a 252. sz. főút rekonstrukciójának köszönhetően már ma is sokkal komfortosabbá vált a közlekedés.

“Az M25 megépítésének köszönhetően az ipari és kereskedelmi fejlesztések is felgyorsulhatnak”

– hangsúlyozta.

Az elkerülő út megépítése mintegy 4,5 milliárd forintba került,  a 252. számú főút rekonstrukciójának összköltsége csaknem 870 millió forint.

A szalagátvágás nélküli sajtótájékoztató után beugrottunk a gyorsforgalmi építkezési területére  is. Örömmel tapasztaltuk, hogy az andornaktályai elkerülő utat ugyan még nem csatlakoztatták megfelelően az M25-öshöz, de a gyorsforgalmi északi szakaszának aszfaltcsíkja már teljes egészében megvan. 

Az Andornaktálya vonalában lévő M25-ös csomópont még nem készült el teljesen / Fotó: Keller Richárd

 

Van még teendő az északi szakasz őszi átadásáig is, de az M25-ös aszfaltcsíkja már Egerig fut / Fotó: Keller Richárd

 

Az M25-ös egri szakasza a K2-eshez közel, északról fotózva/Fotó: Keller Richárd

További jó hír, hogy fotóink tanúsága szerint halad a déli ütem építése is, melyet 2018 tavaszán kezdtek el. Üröm az örömben csupán annyi, hogy az aszfaltcsík alig hagyta el Andornaktálya “magasságát”. A megépítésre persze még van ideje a kivitelezőnek, hiszen a déli ütemnek  két szakaszban 2020 nyarára kell befejeződnie.

A déli szakaszon is nagy munka folyik Andornaktálya “magasságában”, hogy a gyorsforgalmi elérje egy ún. trombita alakú csomóponttal az M3-ast a Rekettyés pihenőhelytől két kilométerre Miskolc felé. /Fotó: Keller Richárd

Tekintsd meg a teljes fotógalériánkat: