Korábban Nyitrai Zsolt, az egri Fidesz és a Fidelitas  “telekspekulációval” vádolta a Jobbikot az M25-el kapcsolatban, most kiderült: valójában egy egri fideszes képviselő kaszált nagyot az Egert az M3-as összekötő gyorsforgalmi építésével. 

Hónapokig folytatott Nyitrai Zsolt, az egri Fidesz és a Fidelitas lejárató kampányt Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő és a Jobbik ellen a helyi “baráti” médiában azt hangoztatva, hogy Mirkóczkiék “telekspekulációs” ügyben érintettek az M25-es kapcsolatban. Állításuk szerint ugyanis Tóth István korábbi jobbikos, jelenleg független önkormányzati képviselő földje a Mirkóczki Ádám által javasolt új nyomvonalon fekszik.

Nyitraiék ezzel nem elégedettek meg: a Jobbikot azzal is megvádolták, hogy az állítólagos “telekspekuláció” miatt még az M25-ös építése is csúszhat, dacára annak, hogy Nyitrai Zsolt maga jelentette be Habis László, egri polgármesterrel az oldalán 2016 novemberében, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által elvárt 2018-as határidőt nem tudják tartani. Csak zárójelben jegyezzük meg: persze akkor a miniszterelnöki elvárást nem említette a politikus. Mint ismert: Orbán 2015-ös egri látogatásán ígérte meg sajtótájákoztatón, hogy 2018-ig megépül az M25. 

Orbán Viktor 2015-ös egri látogatásán egy 2018-ra megépülő M25-ösről beszélt // Fotó: Keller Richárd

 

Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő – Homolya Róbert (középen) és Habis László társaságában – bejelenti, hogy 2020-ra lesz csak kész az Egert az M3-assal összekötő gyorsforgalmi út //Fotó: Füzes Hírek, 2016. november 11.

Mirkóczki Ádám rögtön perelt, és hamarosan megszületett az elsőfokú ítélet arról, hogy (fogalmazzunk finoman) valótlant állított az egri Fidesz és a Fidelitas, ráadásul Lombeczki Gábor, a Fidelitas megyei választmányi elnöke a bíróságon azt is bevallotta, hogy a “vád” alapjául szolgáló, jobbikos földspekulációt bizonyító, “megszerzett” térképet saját maga készítette. Azt egyelőre nem tudni, hogy ő maga ilyen nagy photoshop rajongó, vagy Nyitrai Zsolt és Oroján Sándor utasította e kreatív tevékenységre.

A bírósági tárgyaláson beismerte Lombeczki Gábor, hogy a fenti térkép nem megszerzett, hanem szerkesztett

A Fidesz rágalmazási hadjárata most újabb fordulathoz érkezett. Az Egri ügyek ugyanis  kiderítette: a Jobbik korábbi képviselőjével, Tóth Istvánnal ellentétben pont az egyik helyi fideszes képviselő és a férje kapott közel 22 millió forintot az államtól földjeikért, melyeken így most már áthaladhat az Egert az M3-as autópályával összekötő út.

Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) több tízmilliót kaszált azzal, hogy az M25-ös “útjában álltak” a földjei

Az ügy további pikantériája, hogy Nyitrai Zsolt emberétől, Orosz Lászlónétól, aki jelenleg egri önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP), jóval piaci áron felül vásárolta meg a földjeit az állam.    

Orosz Ibolya és férje 2017-ben két olyan földrészletért kapott pénzt, amelynek ketten együtt ötvenszázalékos tulajdonosai voltak. Egy 2 hektár 7961 négyzetméteres területért összesen 17 millió 458 ezer forintot. A másik földrészlet 1 hektár és 5505 négyzetméter, ezért járt Orosz Ibolyáéknak pontosan 3 millió 835 ezer forint, összesen majdnem 22 millió forint. A 2,7961 ha-os földrészletben nem csak az Orosz házaspár, hanem egy másik házaspár is kapott kártalanítást nagyjából hasonló összeggel, vagyis annak a földrészletnek a hektáronkénti kártalanítási összege majdnem 13 millió forint.

A tulajdonosnak a kisajátított ingatlanért teljes, azonnali és feltétlen kártalanítás jár. Kártalanítás összegének meghatározásakor a törvény szerint az összehasonlításra alkalmas ingatlanok helyben kialakult forgalmi értékét kell elsődlegesen figyelembe venni.

Az Egri ügyek – egy árkalkulátorra hivatkozva – azt állítja, hogy az andornaktályai és az egri külterületi ingatlanok hektáronként megközelítőleg 1 millió forintba kerülnek mostanság, vagyis az egri fideszes képviselő és tulajdonostársai különösen jól jártak az állam nagyvonalúságának köszönhetően.

Csütörtökön Komlósi Csaba, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje az üggyel kapcsolatban bejelentette:  Orosz Lászlónétól, Nyitrai Zsolttól és az állami szervektől is választ vár arra, hogy miért az átlagárnál magasabb összegért vette meg a magyar állam Orosz Lászlóné és férje földrészleteit.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselőjének reagálása az üggyel kapcsolatban ide kattintva érhető el.

 

  

Orosz Lászlónéról

A  képviselő asszony leginkább arról ismert, hogy 2012-ben egy bizottsági ülésen „kérte” az akkori Egri Művészetek Háza vezetőjét, hogy intézze el, az akkor már meghívott színművész, Székhelyi József ne léphessen fel Egerben városi rendezvényen. A bizottsági ülésen Székhelyit le is „zsidózták”, majd Orosz Lászlóné „elvtársként” emlegette a korábbi szegedi színházigazgatót, és közölte, hogy Székhelyi politikai hovatartozása miatt nem jelenhet meg Egerben.