Ezekre költ idén több mint egymilliárd forintot az egri kórház

Belföld
 
Egyebek mellett szimulációs labort és helikopterleszállót hoz létre idén a Markhot Ferenc Kórház, de több osztálya is megújul, valamint folytatódik a szakemberképzés, a betegellátás javítása és a nővérszálló rehabilitációja. 

Vácity József főigazgató az intézmény gazdálkodásáról és szakmai munkájáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt bő fél évben mintegy 916 millió forint értékű infrastrukturális fejlesztés, valamint eszközbeszerzés valósult meg, vagy fejeződik be hamarosan. A nővérszálló 470 millió forintos belső felújítása és a szimulációs labor 200 millió forintból történő kialakítása 2018-ban várhatóan szintén lezárul – sorolta.

Fotó: Keller Richárd

A főigazgató arról is beszélt: a szakmai munka minősége hosszú távon biztosított, hiszen minden eddiginél több, 42 rezidens dolgozik az egri kórházban, ahová az elmúlt időszakban 8 szakorvos saját elhatározásából “igazolt át” más intézményekből.

Fotó: Keller Richárd

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, fideszes országgyűlési képviselő az eseményen hangsúlyozta: a Markhot Ferenc Kórház munkája országosan is példaértékű. Ennek egyik bizonyítéka a fiatal orvosokat tavaly óta támogató, Ringelhann Béla-ösztöndíj, amely a nemzetközi hírű, egri származású professzor nevét visel. Emlékeztetett: ezt megelőzően, mintegy 270 millió forintból, “egy régi Hospinvest-adósságot” – több mint 1200 dolgozó elmaradt cafeteriáját – is sikerült rendezniük.

 Folyamatos a fejlesztés az egri kórházban

2018-ban több mint egymilliárd forintos fejlesztés valósul meg a Markhot Ferenc Kórházban. Az uniós és állami támogatások mellett az intézmény jelentős saját forrást, kétszáz millió forint feletti összeget használ fel a betegellátás feltételeinek javítására. Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt bérrendezést is végrehajtott a kórház. A kötelező béremelésen túl, saját forrásból plusz béremelésről döntött, s az országban elsőként megszüntette az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók közötti bérfeszültséget.

Megvalósult a napelem projekt – indul a szakképzési támogatás

A Markhot Ferenc Kórházban az idei év első hónapjában fejeződött be a napelemes rendszer kiépítése. A 138 millió forintos uniós projekt jelentős energia és ezáltal költségmegtakarítást eredményez a kórház számára.

Az intézmény több mint 150 millió forintból 46 szakember képzését támogatja, amellyel javulnak az egészségügyi szakmai tevékenység feltételei, csökken a gyógyító orvosok leterheltsége, csökken a hiányszakmának minősülő munkakörök aránya. A fejlesztéssel két aneszteziológiai szakasszisztens, hat betegkísérő, egy boncmester, két egészségügyi gázmester, egy endoszkópos szakasszisztens, nyolc felnőtt intenzív szakápoló, két fertőtlenítő sterilező, két hospice szakápoló, három műtéti szakasszisztens, négy műtőssegéd-gipszmester, két pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató és hat sürgősségi szakápoló tud nagyobb szakmai tudással a gyógyítás szolgálatába állni.

Négyszázmillióból újul meg a nővérszálló

Várhatóan központi ÁEEK projektként ősszel elindul a külső felújítást és szigetelést kapott nővérszálló belső felújítása, amely 470 millió forintos uniós forrásból valósul meg.

Elkezdődött a kórházban 200 millió forintos uniós forrásból a skill labor kialakítása, amely hiányt pótol az oktatókórházban. Ugyanis az orvosok és szakdolgozók számára olyan gyakorlati képzéshez szükséges demonstrációs bázist hoz létre, amely a képzéseket nagymértékben segíteni tudja. A képzésekben résztvevők itt gyakorolni tudják az invazív és noninvazív beavatkozásokat és az ápolási, szakápolási feladatokat.

A jövőbe mutató fejlesztési folyamatok sem állnak le, zajlanak a helikopter leszálló és az irgalmas rendi kórház épület nyílászáró cseréinek tervezési munkálatai.

Tetőfelújítás saját forrásból

A kórház 160 millió forint saját forrásból a teljes lapostető rendszert átépítette, ezzel megszüntette a már krónikus problémává vált beázásokat.

 

Javulnak a betegellátás feltételei

Az év elején a kórház saját forrásból költöztette új helyre, a rendelőintézetbe a vérvételi helyet. A betegeket behívó rendszer tájékoztatja, valamint csőposta biztosítja a laboratóriumi minták laboratóriumba juttatását.

Saját erőből műszereket is vásárolt a kórház: urológiai és szemészeti ultrahang készüléket, uniós pályázat segítségével pedig nagy értékű radiológiai ultrahangot.

A kórház épületeiben több helyen végez komfortjavító felújításokat az intézmény. A Neurológiai osztály teljes padozatcseréjét valósítja meg saját forrásból, a Hospice osztályon fürdőszoba felújítást végez alapítványi és intézményi forrásból, teljesen megújítja, akadály mentesíti a rendelőintézet udvari bejáratát, az udvari járdát és az Árva-közi porta épületet átépíti. Bővíti az MR, DSA készülékek helyiségeiben a klíma rendszert, a belgyógyászati tömbben, valamint a Reuma kórház és Gyógyfürdőben korszerűsíti a  légtechnika rendszert.

(MTI/Markhot Ferenc Kórház)