Deutsch és Nyitrai gettók kialakulásával riogat Egerben

Belföld
A fotó csak illusztráció
Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje migránsok tömegeit helyezné el használaton kívüli laktanyákban – hangsúlyozta Deutsch Tamás vasárnap Egerben, az egykori Dobó laktanya előtt Nyitrai Zsolttal tartott sajtótájékoztatón.

Deutsch Tamás szerint eljött az igazság órája: Karácsony Gergelynek és az általa vezetett ellenzéki összefogásnak programszerűen, írásban megfogalmazott szándéka, hogy a használaton kívüli laktanyákat uniós forrásból felújítsák és megnyissák a menekültek előtt. Ez azt jelenti, mindent megtesznek azért, hogy Magyarországra tömegesen telepítsenek be Európába érkező migránsokat – jelentette ki.  Az érintett laktanyák egyike az egri, ahová akár több ezer bevándorlót  helyeznének el, amennyiben “döntési helyzetbe jutnak” – hangsúlyozta Deutsch Tamás. 

Éppen ezért nem csupán Brüsszelt, hanem április 8-án a Párbeszédet és az MSZP-t is meg kell állítani, hogy elkerülhető legyen a migránsok felső korlát nélküli, kötelező át- és betelepítése Magyarországra – mondta Deutsch Tamás.

Évek óta próbálja megszerezni az egykori Dobó István laktanya tulajdonjogát az egri önkormányzat az államtól

Nyitrai Zsolt (Fidesz-KDNP), Eger és térsége országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt: a négyhektáros területen fekvő Dobó István laktanya 20 éve üresen áll, 13 500 négyzetméter alapterületű épületegyüttese alkalmas szükség esetén akár több ezer férőhely kialakítására. Kijelentette: az itt élők és a környékbeliek nem kérnek a migránsokból. A biztonság és nyugalom elvesztésével, “gettók kialakulásával” szemben sokkal inkább azt szeretnék, hogy a megyeszékhely és környéke a következő időszakban is fejlődjön” – mondta.

Maga Hende Csaba, akkori honvédelmi miniszter tett ígéretet 2014-ben Egerben, hogy az egri laktanyát az önkormányzat szolgáltatóházként hasznosíthatja, de ez csupán üres kampányígéretnek bizonyult.

Mi csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a területet évek óta próbálja megszerezni az egri önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től, hogy szolgáltató és tudásközpontot alakíthassanak ki rajta egy TOP-os pályázat segítségével. 

Az egykori Dobó István laktanyáról

Miután 2007-ben áthelyezték a Felderítő Zászlóaljat, üresen maradt a hatalmas ingatlan együttes. A komplexummal korábban az volt a kormányzat szándéka, hogy értékesíti és az értékesítés bevétele a Honvédelmi Minisztérium költségvetésébe kerül be. Ezen törekvések nem jártak eredménnyel. Született egy olyan kormányzati döntés, mely a vagyonkezelői jogokat átadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek és ezen belül az Egri Törvényszék használatába került az ingatlan, mert a Törvényház jelenleg felújítás alatt van.

Habis László 2015 decemberében kezdeményezte, hogy a tulajdonjog a város javára kerüljön bejegyzésre. Eger polgármestere személyesen tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ahhoz, hogy a folyamat elinduljon.