Elkezdődik az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös autóút déli szakaszának építése is. A gyorsforgalmi utat az eredeti tervekkel ellentétben csak 2020-ban adják át – jelentette be a napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Egerben.

Homolya Róbert kiemelte: a 19 kilométer hosszú autóút északi üteméhez kapcsolódó, 2017 nyarán elkezdett munkák a tervek szerint haladnak, így a megújult 252-es és az Andornaktályát elkerülő utat várhatóan még idén nyáron átadják.

Az M25-ös összekötő most induló déli üteme – 14,5 kilométernyi útszakasz és az érintett csomópontok kiépítése – közel 36 milliárd forint uniós és belföldi forrásból 2020 nyarára készül el. Ez a projekt az elmúlt időszak legnagyobb értékű, Egert érintő fejlesztése – tette hozzá.

Orbán Viktor és Habis László még 2015-ben a miniszterelnök egri látogatásán ígérte meg az egrieknek, hogy “2018-ra gyorsforgalmi köti össze Egert az M3-assal”, de a fejlesztés csak 2020-ra készül el /Fotó: Keller Richárd

Az államtitkár emlékeztetett: 2016-2022 között 2500 milliárd forintot fordítanak közútfejlesztésre, amelyből csaknem 900 kilométer új autópálya és autóút épül. Ezzel minden megyeszékhely elérhető lesz kétszer kétsávos gyorsforgalmi úton és az összes autópálya eléri az országhatárt, ami pozitív társadalmi és gazdasági hatásokkal is jár.

A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése 2022. után is folytatódik, erre további 60-70 milliárd forintot már ugyancsak elkülönített a kabinet – tette hozzá. 

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, fideszes országgyűlési képviselő elmondta: az M25-ös autóút régi álma a térségben élőknek, az út “gyorsabbá, rövidebbé és biztonságosabbá teszi majd az Eger-Budapest távolság megtételét”. Emellett az összekötőnek köszönhetően még vonzóbb lesz a megyeszékhely és környéke a vállalkozások, valamint a turisták számára. Elkészültét követően pedig a várost tehermentesítő elkerülő út is megépülhet – húzta alá.

Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő – Homolya Róbert (középen) és Habis László társaságában – bejelenti, hogy 2018 helyett csak 2020-ra lesz kész az Egert az M3-assal összekötő gyorsforgalmi út //Fotó: Füzes Hírek, 2016. november 11. /Fotó: Füzes Hírek

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen arról beszélt: 2015 tavaszán született meg az M25-ös út megépítéséről szóló döntés. Az azóta eltelt rövid időhöz képest a beruházás látványos előrehaladást mutat, ráadásul eközben a kormány két egri munkahelyteremtő beruházást sorolt kiemelt kategóriába és nyújtott ezekhez támogatást. Jelenleg is több tízmilliárd forint értékű ipari fejlesztés zajlik Egerben, továbbá a déli iparterület belső feltáró útjának megépítésére szánt 200 millió forint is rendelkezésre áll – tájékoztatott.

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: az M25-ös út feladata nem csupán az érintett települések elkerülése és forgalmuk elvezetése, de azok összekötése és bekötése is a gyorsforgalmi hálózatba. Ennek megfelelően minden érintett település északi és déli részéről elérhető lesz az M3-as autópályát Egerrel összekötő autóút. 

(MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiderült: Ennyi milliót kaszált egy egri fideszes képviselő az M25-ös építésével