Panorámalift épülhet az egri várban / A fotó csak illusztráció
Panorámalift az egri várban és elkerülő út a város keleti peremén: ezekben a fejlesztésekben állapodott meg Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Habis László egri polgármester a miniszterelnökkel.

 

Üzenetértéke van annak, hogy Orbán Viktor “Egerből indította” a Fidesz választási kampányát – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt pénteken Egerben, Habis László egri polgármesterrel tartott sajtótájékoztatón.

A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a keddi miniszterelnöki látogatás azt bizonyítja, hogy az egriek és a Heves megyeiek számíthatnak a kormányra. 

Persze nemcsak szimbólikus volt ez a látogatás – folytatta Nyitrai Zsolt-, hanem konkrét megállapodások is születtek. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy az M25-ös megépítése után, a kormány támogatja Eger elkerülő útjának megépítését is – közölte. Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: ezzel a fejlesztéssel válik Eger igazi, modern európai várossá. 

Elmondta: Orbán Viktorral megállapodtak abban is, hogy a vidék leglátogatottabb múzeuma, a Dobó István Vármúzeum számára “újabb attrakciót” létesítenek Egerben, azaz panorámalift épülhet az egri várban.

Kifejtette: az elképzelések szerint a Dobó utca 30-as szám alatti ingatlanból vezetne fel a lift a a Dobó bástyába. A lift kettős célt szolgál majd Nyitrai szerint: egyrészt új élménnyel, különleges panorámával gazdagítja a várost, másrészt az akadálymentesített lifttel a mozgáskorlátozottak is könnyebben, gyorsabban juthatnak fel a várba. A harmadik megállapodás Eger termálvízeinek hatékonyabb felhasználását célozza meg – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) és Habis László egri polgármester beszámol a miniszterelnökkel kötött megállapodásokról //Fotó: Keller Richárd

Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: egy nyitott és barátságos hangulatú párbeszédet folytattak a miniszterelnökkel, aki “méltatta” a 2020-ra elkészülő M25-ös gyorsforgalmi út magas színvonalú kivitelezését és műszaki tartalmát.

Az M25-ös átadása után is folytatódik a térség közlekedésfejlesztése – árulta el a polgármester, majd kifejtette: 2020-tól a Kistályai út északi szakaszától keleti irányban el kezdik építeni a város elkerülő útját, amely közvetlen kapcsolatban áll majd a gyorsforgalmi úttal és a déli iparterülettel. Az elkerülő út keresztezni fogja a Noszvajra vezető utat, végül a felnémeti Agria Vállakozói Parkba fut be.

Habis arról is beszélt: még a hatvanas években olajkeresés közben bukkantak termálvízre Eger területén, azóta két kút szolgálja évtizedek óta a fürdőzőket és a gyógyulni vágyókat.

Kiemelte: tavaly újabb kutat fúrtak, amely percenként 2 ezer liter termálvizet hoz a felszínre. A gyógyvíz hőfoka eléri az ideális 50 Celsius-fokot. A miniszterelnökkel kötött megállapodás értelmében ez a kút biztosítja hosszú távra Eger és térség gyógyvízellátását – tette hozzá.