Ha a teljes lakás, vagy legalábbis több helyiség felfűtésére keresünk esztétikus fűtőtestet, akkor javasolt a tucatnyi féle kandalló közül a vízteres verziót választani, ami átmenetet képez a romantikus hangulatú kandallók és a kazán között. A vízteres kandallóbetétnek köszönhetően ráköthető a központi fűtőrendszerre így a teljesítménye egy részét a lakás többi részében (is) futó fűtő berendezés vízének felmelegítésére fordítja, segítve ezzel az egész lakás egyenletes melegítését miközben zavartalanul élvezhetjük az üvegajtón keresztül a kandalló tüzét.

Miért hasznos vízteres kandallót választani az otthonunk melegen tartásához?

vízteres kandallóbetétet választva nem szükséges a továbbiakban a gáz használata, így akár azt is ki is köttethetjük az otthonunkból. Emellett az egyik legmodernebb fűtési megoldásnak számít, mellyel a környezetünket is óvjuk. A fa elégetése során ugyanis nem keletkezik nagyobb mennyiségű szénmonoxid, mint a fa elkorhadása esetén. Továbbá pedig a fa az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető fűtés. A légfűtéses kandallókkal szemben nem csak az adott helyiséget, hanem az egész lakást egyenletesen átjárja a meleg. Napkollektoros fűtéssel kiegészítve pedig a melegvíz ellátásban is segítségünkre lesz.

Mi szükséges egy vízteres kandalló működtetéséhez?

Ahhoz, hogy biztonságosan beszerelhető és használható legyen a vízteres kandallóbetét szükség lesz egy jó állapotú, az előírásoknak megfelelő kéményre, magára az eszközre, illetve egy kompatibilis fűtési rendszerre, amire rákötjük majd. Ha eddig nem volt, akkor ki kell építeni, egyéb esetben nem tudjuk elosztani a kandalló által leadott hőt a lakásban. A vízteres kandallóbetét zárt rendszerre való rákötése esetén biztosítanunk kell a friss levegő utánpótlását is. Illetve szükségünk lesz többek között olyan további épületgépészeti kiegészítőkre a beszereléshez, mint szivattyúk, szondák, csőtermosztátok, hőmérő, vezérlő elemek, biztonsági és keverőszelepek. 

Amennyiben napkollektoros rendszerhez illesztjük, vagy esetleg nincs időnk rendszeresen pakolni a tűzre, akkor javasolt a puffertartály használata, ami segít elraktározni a hőt. Mivel a vízteres kandallóbetét beépítése igen nagy odafigyelést igényel a későbbi biztonságunk érdekében javasolt szakemberre bízni a feladatot.

Mire érdemes figyelni a vízteres kandalló kiválasztásánál?

Amennyiben nem a nyaralóban fogjuk használni, hanem az otthonunk jól kialakított fűtését szeretnénk vízteres kandallóval megoldani, úgy érdemes néhány dologra különösen odafigyelni: javasolt kerámia betétes kandallót választani, mivel ez magasabb égési hőmérsékletet biztosít, és a hőtartásban is segít. Emellett fontos, hogy jól tisztítható és karbantartható legyen a választott berendezés ezért javasolt kerülni az olyan típusokat, amelyek például csöves hőcserélőt alkalmaznak.

Alapvetően kétféle vízteres kandalló közül választhatunk: az egyik a nyílt a másik pedig zárt rendszerű. A nyitott égésterű eszközöknél egy úgynevezett köpenyes vagy felső hőcserélő található, így ennél a biztonsági köreit a kandallón kívül kell megoldani. Ezt a típust a hőcserélő közvetítésével tudjuk rákötni zárt fűtésrendszerre. A zárt rendszerű kandalló esetében van egy beépített hőcserélő, mely segít a hűtésben a túlmelegedés elkerülése érdekében – ezt közvetlenül rá tudjuk kötni a meglévő rendszerre, azonban fokozott figyelmet kell fordítani a friss levegő megfelelő utánpótlására.

A cikk megjelenését a Netkazán webáruház támogatta, akik már 25+ éve állnak a fűtéstechnika szolgálatában.