Megkezdődtek a földmunkák a leendő csomópont helyszínén a Kőlyuk út (K2) mellett délre //Fotó: Keller Richárd
Mérnököket és munkagépeket kaptunk rajta csütörtökön, azaz ma, amint teljes gőzerővel dolgoznak az M25-ös első leendő egri csomópontjánál. Íme néhány “kémfotó”.

Ma délelőtt számoltunk be arról, hogy változni fog hétfőtől a forgalmi rend városunk déli határánál, mert pár napja végre megkezdődött az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös, 2×2 sávos autóút építése.

Mint azt korábban már megírtuk, az M25-ös, mely várhatóan két éves késéssel, 2020-ra készül el, a Kőlyuk úton (K2) fog becsatlakozni egy csomóponttal a városi közlekedésbe. 

 Körforgalmon át lehet majd bejutni városba az autóútról //Fotó: Keller Richárd

Ennek a tervrajzát is meg tudjuk mutatni:

Fotó: Keller Richárd

Az M25 a Faiskola utcánál csatlakozik majd a K2-be (Kőlyuk úthoz), de hétfőtől egy másik csomópontot is elkezdenek építeni a Mátyás király út- Egerszalók Völgyfeltáró út jelenlegi jelzőlámpás csomópontjánál.

Már látszik a déli leendő csomópont nyomvonalának egy része //Fotó: Keller Richárd

Az első ütemben várhatóan az autóút északi része készül el 2018 első negyedévében (nem mellesleg azon a tavaszon országgyűlési választások lesznek): a K2 csomópont és a 2502-es út Andornaktályát elkerülő átkötési szakasza épül meg, illetve 2018-ig Mezőkövesdet is az autópályához csatlakoztatják.

Az ígéret földje: a körforgalom után Andornaktálya felé veszi az irányt az M25-ös. Ott egyelőre most még csak susnyás van. //Fotó: Keller Richárd

Íme a tervek:

 

Az M25 autóút mintegy 4 kilométer hosszú északi ütemének kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárása folyamatban van, eredményes eljárás esetén szerződéskötés és kivitelezés nyáron várható.

Fotó: Keller Richárd

A 2502-es út új nyomvonalú átkötésének kivitelezési munkáit a Colas Út Építőipari Zrt. – Colas Hungária Építőipari Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. Konzorcium végzi nettó 4,495 milliárd forint értékben, a 252-es főút rekonstrukciójának kivitelezési munkálatait a Colas Út Építőipari Zrt., Colas Hungária Építőipari Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. Konzorcium végzi nettó 867,84 millió forint értékben. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

Fotó: Keller Richárd

Az M25-ös klasszikus autóút lesz, 110 km/h megengedett legnagyobb sebességgel, az út mentén stabilizált padka és védőkerítés is kiépítésre kerül majd, a megfelelő szabályok szerint. Egyetlen rossz hírünk, hogy fizetős lesz.

Tekintsd meg fotógalériánkat a munkálatokról: