A tökéletes cipő kiválasztása nem csak a stílusról és a divatról szól: alapvető fontosságú a kényelem és a láb egészségének megőrzése szempontjából is. A belső talphossz mérése pedig kulcsfontosságú lépés ebben a folyamatban, amely segít elkerülni a rosszul illeszkedő cipők által okozott lábproblémákat.

Mi az a belső talphossz és miért fontos?

A belső talphossz a láb hosszát jelenti a saroktól a legnagyobb ujj végéig, amit általában milliméterben vagy centiméterben mérnek. Ez a méret kritikus fontosságú a megfelelő cipőméret kiválasztásához, mivel a cipő belső terének meg kell felelnie a láb valós méretének, hogy kényelmes és egészséges illeszkedést biztosítson. 

belső talphossz mérése segíthet elkerülni azokat a gyakori lábproblémákat, mint a bőrkeményedés, tyúkszem, lábujj deformációk vagy akár súlyosabb esetben ízületi és hátproblémák, amelyek rosszul illeszkedő cipő viselésekor alakulhatnak ki.

Hogyan mérjük meg helyesen a belső talphosszt?

A belső talphossz mérése otthon is elvégezhető néhány egyszerű eszközzel: egy darab papírral, egy tollal vagy ceruzával és egy vonalzóval vagy mérőszalaggal.

A mérési folyamat a következő lépéseket foglalja magában:

  1. Helyezz egy lap papírt a padlóra és állj rá mezítláb, ügyelve arra, hogy a sarkad a lap egyik széléhez érjen.
  2. Hajolj előre és jelöld meg a papíron a legtávolabbi pontot, amely általában a legnagyobb ujjad végét jelenti.
  3. Ismételd meg a mérést mindkét lábadon, mivel a lábak mérete eltérő lehet.
  4. Mérd meg a vonalzóval vagy mérőszalaggal a saroktól a jelölt pontig terjedő távolságot mindkét lábon és jegyezd fel a méretet.

Fontos, hogy a belső talphossz mérése során teljes testsúlyod nehezedjen a mérni kívánt lábra, hogy a talp természetes terhelési állapotában legyen. Ez biztosítja a lehető legpontosabb mérést.

Tippek a tökéletes cipő kiválasztásához

A belső talphossz ismerete önmagában nem elegendő a tökéletes cipő kiválasztásához: figyelembe kell venni a cipő szélességét, a boltozat magasságát és más anatómiai jellemzőket is.


Íme néhány tipp a tökéletes cipő kiválasztásához:

  • Próbálj cipőt a nap későbbi szakaszában: A lábak hajlamosak arra, hogy duzzadjanak a nap folyamán, így a késő délutáni órákban vásárolt cipő valószínűleg kényelmesebb lesz.
  • Viselj a próba során olyan zoknit, amilyet általában viselnél: Ez segít abban, hogy pontosabb képet kapj arról, hogyan fog illeszkedni a cipő a mindennapokban.
  • Mozogj a cipőben: Sétálj néhány lépést, hajolj meg, ugorj egy kicsit. Győződj meg róla, hogy a cipő kényelmes minden mozgás során és nem okoz feszültséget vagy nyomást a lábadon.

Gyakori hibák elkerülése a cipővásárlás során

A tökéletes cipő kiválasztása során könnyű hibákat elkövetni különösen, ha nem vesszük figyelembe a belső talphosszt és más fontos szempontokat. Íme néhány gyakori hiba, amelyeket érdemes elkerülni:

  • A lábméret változatlanságának feltételezése: Fontos tudni, hogy a lábméret idővel változhat, ezért érdemes rendszeresen megmérni a lábat, különösen cipővásárlás előtt.
  • A kényelem feláldozása a stílusért: Bár fontos, hogy tetszen a cipő, a kényelemnek mindig prioritást kell élveznie. Egy szép, de kényelmetlen cipő hosszú távon többet árthat, mint használ.
  • Azonnali vásárlás a próba után: Ha egy cipő próbálása közben bármilyen kisebb kellemetlenséget érzel, valószínűleg ez a kényelmetlenség hosszú távú viselés során csak fokozódni fog. Ne siess a vásárlással; próbálj ki több különböző modellt, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet.

Ha a cipő mégsem illeszkedik tökéletesen, néhány esetben kisebb módosításokkal, például talpbetétek használatával vagy a cipőfűzők lazábbra állításával javítható a helyzet. Mindig keress olyan boltot, ahol van lehetőség a cipő cseréjére vagy visszavételére, ha otthon kiderül, hogy mégsem megfelelő a méret vagy a forma.

A belső talphossz mérése és a fent említett tippek figyelembevétele elengedhetetlen a tökéletes cipő kiválasztásához. A megfelelő illeszkedésű cipő nemcsak hogy javítja a mindennapi kényelmet, de hozzájárul a láb és az általános testi egészség megőrzéséhez is