Az acél a tervezés és az építészet nagyszerű egyesítését jelenti olyan konstrukciók létrehozásában, amelyek nagyon rövid időn belül nyereséges befektetéssé válhatnak. A rugalmasság és viszonylag könnyű alakíthatóság jellemzői révén egyre népszerűbbek, amelyek hosszú idő elteltével is megőrzik minőségi tulajdonságaikat.

Az acélszerkezetes épületek korszaka….

Az acélszerkezet tervezésénél alkalmazott pontosság és precizitás magas foka könnyű és biztonságos épületek megvalósítását teszi lehetővé. Itt minden részletnek, már szerkezeti szinten is nagyon konkrét és meghatározott célja van, és eleve úgy van megtervezve, hogy egyesítse a könnyű beszerelést, gazdaságos kényelmet és esztétikus megjelenést.

Ez lehetőséget ad hatalmas belső terek kialakítására, akár közbenső tartószerkezetek nélkül. A pillérek és oszlopok hiánya lehetővé teszi a fedett terület maximális kihasználását, ami a hagyományos anyagok, például vasbeton felhasználásával sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem érhető el. Vasszerkezet rugalmasságának köszönhetően pedig az utólagos bővítéseket is megengedi, emeléseket, felújításokat. Ezek más anyagok felhasználásával egyébként szintén sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem megvalósíthatóak.

Ezért válasszon acélszerkezetet, akár felújítás során is!

A már meglévő építményekbe való beavatkozás – az elmúlt évszázad erőteljes gazdasági és demográfiai növekedésének évtizedeiben épült épületek, az infrastruktúra örökségének történetisége miatt – igencsak sokat vitatott témát képeznek bizonyos körökben. Viszont elég csak a a meglévő épületek földrengésekkel szembeni sebezhetőségének csökkentésére gondolni, ami egyre nagyobb központi szerepet kap az építőiparban. Ebben az összefüggésben az acél kétségtelenül alapvető szerepet játszik a következő sajátosságok miatt:

  • A szerkezeti elemek csökkentett tömege, amelyet a nagy tömeg/szilárdság arány tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet szállítása és beépítése sokkal könnyebb, miközben a kockázati mellékhatások is csökkennek.
  • Szerkezeti elemek csökkentett méretei, avagy az acél magas szerkezeti hatékonyságának természetes következményeként olyan tulajdonság, amely lehetővé teszi a meglévő munkák megerősítését, cseréjét és/vagy integrálását.
  • Az acélelemek esztétikai értéke alapvető, főleg ha a régi és új anyagok közötti szerkezeti szinergiát kombinálják az egyenlőtlen tulajdonságok kontrasztjából adódó építészeti értékkel.
  • Az építkezés gyorsasága olyan jellemző, amely mindig kívánatos, de különösen akkor, ha a beavatkozás sürgős, vagy ha az épület használatának hosszabb megszakítása nem lehetséges, vagy nagyon veszteséges.
  • A beavatkozások megfordíthatóság a kivehető csatlakozásokon alapuló acélszerkezetek sajátossága, ami különösen fontos műemlék épületeken végzett beavatkozásoknál.

Ezen okokból kifolyólag a 21-ik században az acélszerkezet olyan megoldássá vált, amely kiválóan alkalmas a meglévő épületek felújítására, vagy újak kivitelezésére. A funkcionalitás és a sokoldalú felhasználás teszi az acélt versenyképes anyaggá bármilyen típusú épület esetében, legyen az raktárhelyiség, irodaépület, sportbázis vagy egy lakóház. Ráadásul az acélszerkezetes megoldások versenyképességét olyan elemek emelik ki, amelyek nagyon pozitívan befolyásolják a munkavégzés végső költségeit, beleértve a gyors építési folyamatokat és annak sebességét.

Címlapkép: Illusztráció/freepik.com