Nem egyszerű dolog eligazodni a magyar ingatlanpiacon. Ebben a cikkben megpróbálunk öt hasznos tanáccsal segíteni nektek a lakásvásárlásnál.

  1. Határozd meg mit is keresel pontosan!

Mikor lakás vagy ház vásárlására kerül a sor mindenkinek más igényei vannak. Sok esetben már ezek pontos meghatározása is könnyebbség az eligazodáshoz. Van, aki egyetem miatt költözik, vannak akik családot szeretnének alapítani, megint mások pedig éppen össze vagy szétköltöznének lakótársaikkal, családtagjaikkal.
Új ingatlan kiválasztásánál az egyik legfontosabb kérdés: Mire használnád? Érdemes figyelembe venni saját, vagy lakótársaid meglévő szokásait, igényeit, hiszen ez nagyban megkönnyíti a választást. Ha befektetési céllal vásárolnál ingatlant, akkor persze egészen más a helyzet, erre egy következő bekezdésben térünk majd ki.
A következő meghatározandó pont az, hogy mennyi időre szeretnél berendezkedni. Nem kell minden megvásárolandó ingatlanra úgy tekintenünk, mint amiben életünk végéig fogunk lakni. Persze nem egyszerű elköltözni, másik lakást találni, de sok életesemény történhet még, ami befolyással lehet igényeinkre. Például egy albérlet is megfelelhet egyetemi éveinkre, de ettől nem kell lemondanunk egy későbbi kertes ház gondolatáról! Mindenképpen érdemes olyan weboldalakat használni, mint a Flatfy, ahol eladó és kiadó lakásokat is találhatunk, több hirdető oldal alapján.

  1. A helyszín kiválasztása

Mint a lakhatásra általában jellemző, az ingatlan elhelyezkedésével kapcsolatos preferenciák is teljesen egyénfüggők. Vannak, akik a könnyű közlekedést szeretik és azt ha minden könnyen elérhető. Másokat nem zavar, ha többet kell utazniuk és inkább zöld környezetben szeretnének élni. Megint másokat mindkettő hidegen hagy és egy közeli parkkal is beérik, a csendért és nyugalomért cserébe.
Amennyiben sikerült meghatározni egyéni igényeinket, indulhat a keresés. Ha sikerült kiválasztani egy igényeinknek megfelelő környéket nézzünk szét az adott terület eladásra szánt ingatlanjai között. Ezen felül érdemes lehet a reggeli és esti órákban is sétálgatni kicsit a környéken, hogy jobban felmérjük az állapotokat. Amennyiben meg vagyunk elégedve a környékkel, esetleg már lakás opciókat is kiszemeltünk, látogassuk is meg őket! Nem mindenki igényli a sok fényt lakásában, de egy napközbeni vizit lehetőséget ad arra, hogy lássuk milyen a lakás ebből a szempontból. Ezalatt megvizsgálhatjuk azt is, hogy milyen a lakás egyéb tájolása, van-e például udvar, gang és hasonlók.

  1. Mérd fel a lakás állapotát!

Ha lakásnézőbe megyünk érdemes szakembert is magunkkal vinni. Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyit kell felújításra fordítanunk, ha beköltözünk. Sok hirdetés feltünteti a lakás állapotát, de ezek általában csak irányadók. Egy új építésű lakás például nem biztos, hogy jobb egy felújított lakásnál és fordítva. Egy átlagos, vagy közepes állapotú címszó alatt hirdetett ingatlan pedig tízből hét esetben felújítandó. A felújítás mértéke pedig akár a 200 ezer Forint/négyzetmétert is elérheti!

  1. Befektetési megfontolások

Az ingatlan vásárlás továbbra is az egyik legjobban megtérülő hosszú távú befektetés. Az ingatlanok közül pedig a lakások érik meg leginkább, több okból is. Egyrészt könnyű őket kiadni, másrészt az áraik már évek óta stabilan emelkednek.
Ha befektetési célra vásárolunk ingatlant, a legfontosabb tényezők, amiket szem előtt kell tartani, az elhelyezkedés, a fenntarthatóság, és a beruházások mértéke. Legkifizetődőbb olyan környéken keresgélni, ahol infrastrukturális fejlesztések zajlanak, vagy fognak zajlani a közeljövőben. Ilyen helyeken ugyanis szinte garantáltan magasabb áron tudjuk majd eladni, vagy kiadni az ingatlant. A legjelentősebb fejlesztések ebből a szempontból az iroda parkok, a köztér felújítások, a tömegközlekedés fejlesztése, valamint a környékbeli szórakozási/kulturális lehetőségek.
Lakásberuházások esetében az éppen aktuális árveréseknek is érdemes utánanézni.

  1. Merjünk alkudni!

Ugyan nem mindig kifizetődő vagy éppen lehetséges alkudni a lakások árából, főleg, ha éppen olyan időszakban vagyunk, mint a mostani, amikor sok egyetemista és kisgyerekes család próbál szeptember előtt otthonra lelni, de mindenképpen érdemes megpróbálni. Mindig akad olyan lakás viszont, amelyik a piaci árnál drágábban van meghirdetve, ilyenkor akár 5-10 százalékos kedvezmények is elérhetők. Ez a tipp persze csak lakásvételkor hasznos, az albérletekért és egyéb bérleményekért fölösleges megpróbálnunk.

Reméljük mindenki talált magának valami hasznosat ezen a kis listán, jó lakáskeresést!

Forrás: flatfy