A Felnémeti Gasztronómiai Egyesület az idei, 2019 szeptember 07-én megrendezett IX.  Felnémeti Lecsófesztiválon nemes célt tűzött maga elé. Szeretnék megkönnyíteni a szakdolgozók munkáját a Markhot Ferenc Kórház Onkológiai osztályán. Egy úgynevezett vénascannert szeretnének vásárolni az adományokból. Az eszköz nagy segítséget nyújt majd a betegeknek és a szakdolgozóknak egyaránt.

A vénakereső műszer a véráramlást érzékelve teszi láthatóvá a bőr alatti vénákat, így a vérvételeket megkönnyíti. Az onkológiai osztályon havonta mintegy 120 beteget kezelnek, az infúziók és vérvételek száma jelentős.

A Lecsófesztiválon a Markhot Ferenc Kórház csapata, az Onkológiai osztály és a konyha munkatársai is népszerűsítették a jótékony célt és részt vettek a főzésben is, melyen a társadalmi zsűri első díját érdemelték ki. A vénascannert a Felnémeti Gasztronómiai Egyesület sajtónyilvános eseményen adja majd át a kórháznak.  Az intézmény  köszöni a civil szervezetnek a kezdeményezést.

A Csapat

 

A vénascanner jelentősége az onkológiában

A vénascanner, vagy vénakereső a véráramlást érzékelve teszi láthatóvá a bőr alatti vénákat. A hemoglobin a vérben elnyeli az infravörös fényt és a készülék ezt detektálja, amit visszavetít egy rajz formájában a bőr felszínére.  Az onkológiai betegeknek, a “szokásos” betegpopulációval szemben, több, sajátos jellemzőjük van.  A betegség kezdetén, a panaszok és tünetek okának felderítését célzó kivizsgálás során gyakran van szükség laborvizsgálatokra. A tumor-kutatás, valamint a betegség stádiumának meghatározása során végzett képalkotó vizsgálatoknál (CT, MR, PET/CT, csont-szcintigráfia) intravénás kontrasztanyagot alkalmaznak. Ugyanakkor a már megkezdett daganatellenes kezelés hatékonyságának megítélésére, meghatározott időközönként – általában 2-3 havonta – szintén szükség lehet kontroll képalkotó vizsgálatokra, melyek során ugyancsak alkalmaznak intravénás kontrasztanyagot. Az onkológia fejlődésével a terápiás lehetőségek jelentősen bővültek. Több, egymást követő terápiás vonalra építhetünk, ezért a kezelés hónapokon, éveken át tarthat.  Az alkalmazott citosztatikumok, biológiai válaszmódosító szerek, kevés kivétellel intravénás infúzió formájában használatosak. A citosztatikumok nagy része károsítja a vénákat, ennek következtében gyakori az ismétlődő, többé-kevésbé kifejezett, perifériás thrombophlebitis. Mindezek mellett, figyelembe véve azt a tényt, hogy minden kezelés előtt és legtöbb kezelés után is indokolt a hemostátusz, valamint a klinikai-kémiai laborparaméterek ellenőrzése, ezeknél a betegeknél gyakran van szükség vénapunkcióra.  A felsorolt okok miatt bekövetkezett mechanikai és kémiai károsítás következtében a kezdetben még kanülálható perifériás vénák egyre nehezebben szúrhatók. A többszöri sikertelen vénapunkciós kísérlet kellemetlenségei miatt előfordulhat, hogy a beteg nem vállalja a további kezelést. Az is megtörténhet, hogy a nehezen kanülált, apró, felületes vénából kimozdul a kanül, vagy nem bírja az infúzió volumenét és megreped. Ekkor az alkalmazott citosztatikum az érpályán kívülre jut és súlyos szöveti nekrózist is okozhat.

Vénascanner

A Markhot Ferenc Kórház Onkológiai osztályának betegforgalma éves szinten kb. 1500 beteg, ami havi 120-130 beteg kezelését jelenti. A betegek több mint fele áttétes betegségére kap kemoterápiát, ami általában 2 napon át tartó és 14 naponta ismétlődő kezelésből áll, 20-30 cikluson át, minden kezelés előtt vérvétellel.

 

Forrás: Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet Sajtóreferens