Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo francia színész, producer.

A halálhírt ügyvédje, Michel Godest közölte az AFP-vel. Az ügyvéd azt mondta: Belmondo az utóbbi időben nagyon fáradt volt, és nyugalomban halt meg.

A világhírű filmszínész 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine-ben. A tanulásban nem jeleskedett, inkább a labdarúgás és az ökölvívás érdekelte. Tinédzserként az ökölvívással kezdett el aktívan foglalkozni, az ütések formálták jellegzetes arcát, de a legenda ellenére orrát nem egy mérkőzésen, hanem egy iskolai bunyóban törték be. 18 évesen a színészet felé fordult.

Az 1950-es évek óta készített filmeket. Karrierje során kereken nyolcvan filmet forgatott. A Guardian portréja szerint Belmondo legjellegzetesebb alakítása Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjében volt, aminek a bődületes sikere berobbantotta a francia új hullámot. Ő alakította a főszereplőt, a kisstílű bűnözőt, aki menekülőre fogja, miután lelő egy rendőrt. A történetet egy valós bűnöző, Michel Porteil ihlette. Godard a filmet szokatlan spontaneitással rendezte, minden nap új szövegeket írt, nem világította be a helyszíneket, ehhez a fésületlenséghez pedig remekül illett a főszereplő. Belmondo többször is dolgozott azzal a Godarddal, aki miatt gyakorlatilag világsztár is lett, visszatért többek között Az asszony, az asszony és a Bolond Pierrot című alkotásokban is a kedvéért.

Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, s ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is – írja róla a Wikipedia.. Elsőként Alain Delon partnereként szerepelt Jacques Deray ma már klasszikus gengsztertörténetében, a Borsalinóban (1970). A film minden idők egyik legnagyobb francia kasszasikerének bizonyult.

Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is. Magyarországon is kultuszfilm lett A profi (1981), amelyet csak Franciaországban több mint ötmillióan láttak.

Jean-Paul húszéves korában, 1953. december 4-én vette el feleségül Elodie Constantint, akitől három gyermeke született: Patricia, Florence és az autóversenyzővé lett Paul. 1965-ös válásuk után Ursula Andress lett Belmondo élettársa, majd 1971-től az olasz Laura Antonellivel volt együtt. 2002. december 29-én feleségül vette a nálánál évtizedekkel fiatalabb Nattyt (Nathalie Tardivelt), akivel már 1989 óta ismerték egymást. 2003. augusztus 13-án lányuk született, akinek a Stella nevet adták. Legidősebb lánya, Patricia 1994-ben tragikus körülmények között tűzhalált szenvedett.

Jean-Paul Belmondót 2001 augusztusában Korzikán szélütés érte, arcának jobb oldala lebénult. 2006-ban megcsúszott a fürdőszobában, és combnyaktörést szenvedett, majd a kórházban tüdőgyulladást is kapott, állapota heteken át válságos volt. Ezután is visszatért még a filmvászonra Vittorio De Sica Umberto D. – A sorompók lezárulnak című neorealista filmremekének remake-jében (Egy ember és kutyája).

MTI