2021. október 14-én megnyitott a Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban.


A kiállítást Kiss Renáta az EKMK (Egri Kulturális és Művészeti Központ) igazgatója és Herczeg István festőművész – grafikusművész nyitotta meg. Ezt követően a babák alkotója, Guba Rózsa mutatta be röviden a kiállítási anyagot a meghívott vendégek és a megjelent sajtó munkatársai számára. A bemutatás során egy kis ízelítőt kaphattunk számos magyar és európai népszokásról, valamint a divattörténet alakulásának néhány mikéntjéről is.

Az 1983-ban népi iparművész címet szerzett Guba Rózsa babáinak különlegessége, hogy teljes egészében textilből saját maga készíti makettszerű alkotásait. Egy-egy baba készítését hosszú kutatómunka előzi meg, hogy azok minél inkább visszatükrözzék miniatűrben is az adott kor, szokás, viselet, ruházat jellegzetességeit. A művész külön odafigyel, hogy minden baba önálló „egyéniség” legyen, ezért a fejeket elsőként gipszből kézzel formája meg faragás útján, ami majd a speciálisan ragasztott, applikált, kézzel festett textilfej alapját képezi.

A felhasznált anyagok esetén is igyekszik korhű maradni valamint a környezetet is óvni jelképesen, ezért ezen textíliák zöme újrahasznosított, régi anyag. Persze nem ritka a 200 éves antik csipkék, kelmék megjelenése sem a munkáiban.

A Guba Rózsa Babakiállítás Egerben , a Bartakovics Béla Közösségi Ház galéria-termében látogatható 2021.október 14 és  november 15.  közt, hétköznapokon 8 -16 óra közt. A szervezők az érdeklődésre való tekintettel egy rendkívüli hétvégi nyitvatartást is beiktattak, így az október 13-14. közt is megtekinthető lesz a kiállítás az oda látogatók számára 10-18 óra közt.

Galéria megtekintése: kattintás egy képre

Forrás: Babamúzeum