Illusztráció: Keller Richárd
Az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak fel barna medvék megyénkben, és úgy tűnik, hogy 2014 eleje óta állandóvá váltak térségünkben.  A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szerint bár emiatt nem lettek veszélyesebbek az erdeink, de nem árt néhány alapvető szabályt betartani a biztonságunk érdekében.

Több konkrét bizonyíték is van arra, hogy az elmúlt években szinte törzsvendégekké váltak térségükben a barna medvék. Íme néhány példa: nem messze a megyehatártól, Mátranováknál 2014. augusztus 20-án és 21-én egy vadkamera felvételeket készített egy kifejlett példányról, 2015-ben pedig egy hím telelt át a Bárna-Mátranovák-Istenmezeje háromszögben, de Erdőkövesd és Pétervására környékén is találtak barna medve jelenlétére utaló nyomokat.

Egy viszonylag friss bizonyíték is van arról, hogy ezek a ritka és védett állatok előszeretettel látogatják megyénket. Szeptember közepén egy vadkamera kapott lencsevégre egy “Maci Lacit” Istenmezején. A lefotózott egyed este hét után ballagott el a település erdejébe, a felvételen negyed órán át látható.

A Szlovákiából kis számban, de egyre gyakrabban érkező barna medvék úgy tűnik, hazánkban is megtalálták az élőhelyeiket. Az elmúlt években Heves és Nógrád megye északi részén az észlelési adatok arra engednek következtetni, hogy a medve folyamatosan jelen van, így több heves megyei település közelében is felbukkanhat.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szerint a medvék megjelenésével nem lettek veszélyesebbek erdeink, ezek az állatok ugyanis az embert nem tekintik sem vetélytársnak, sem tápláléknak, így inkább félrehúzódnak, és kerülik a találkozást.

A túrázók, erdőjárok számára mégis azt tanácsolják, csak kijelölt turistautakon közlekedjenek, kerüljék az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat, és ha nem szükséges, ne túrázzanak napnyugta és napkelte közötti időben az erdőben!

Íme még néhány jótanács:

  • Tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk: ne járjunk nesztelenül!
  • Társaságban beszélgessünk!
  • Egyedül járva használjunk zajkeltő eszközt: például csengőt vagy rádiót!

Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről – javasolják a szakemberek.

Érdemes tudni, hogy ha a medve két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe és ne fordítsunk neki hátat! Ne akarjunk elfutni se, mert gyorsabb nálunk!

Ha a medve közelebb merészkedik, nem szabad provokálni, hirtelen mozdulatokat tenni. Kutyasétáltatás és kutyával való vadászat esetén szem előtt kel tartani, hogy a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó medvével.

Fontos az is, hogy ne vigyünk magunkkal erős illatú élelmiszereket, és soha ne hagyjunk magunk után élelmiszer maradékot, és annak csomagolóanyagát. A maradékot lehetőleg szagmentesen csomagoljuk el, úgy vigyük tovább magunkkal, sátorozáskor az élemet a sátortól távol eső fára függesszük fel!

Azok számára, akik olyan településen élnek, melynek közelében medve bukkan fel, az alábbiakat tanácsolják: 

  • A kerítésen kívüli kerti és konyhai hulladéklerakót számoljuk föl!
  • Ne dobjunk élelmiszer-maradékot a komposztba!
  • A kukát csak a szemétszállítás napján tegyük ki az útra!
  • A köztéri hulladéktárolók legyenek zárhatóak! • A háziállatokat zárjuk be! • A kóbor állatok a településen nem kívánatosak!

További fontos információkért és érdekes cikkért klikk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

 

EZ IS ÉRDEKELHET

Visszatértek a farkasok a Bükkbe is – Videó