farkas
Magyarországról hosszú időre, több mint száz évre eltűntek a félelmetes ragadozók, azonban évről-évre egyre többen felbukkannak az ország északi erdeiben, így a Bükkben is.

A Bükki Nemzeti Parkban is él egy falka. Az állatok mozgását folyamatosan figyelemmel kísérik a természetvédelmi szakemberek.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kameracsapdákat is felállított, és a felvételekből kiderült: a farkasok és a turisták olykor néhány félórás különbséggel is használnak azonos útvonalakat, ám a túrázók gyakorlatilag semmit sem észlelnek a farkasok jelenlétéből, mert a vadon élő egészséges farkasok elkerülik az embert. Az ettől eltérő viselkedés valamilyen problémára utalhat (pl. betegség).

A nyomok alapján a farkasok meglehetősen nagy területen barangolnak, jobbára azokon a  nyugodt helyeken fordulnak elő, ahol jellemzően kicsi a forgalom, de találtak már nyomot fakitermelések környékén is.

A Kameracsapdák felvételein a farkasok mellett a táplálékállatok is rendszeresen megfigyelhetők. A ragadozók tápláléka sem kizárólag nagytestű patásokból áll. Gyakran fogyasztanak kisebb emlősöket, rágcsálókat is, de olykor az erdei gyümölcsöt sem vetik meg. A farkasok – gazdálkodva a rendelkezésre álló táplálékkal – rendszeresen váltogatják táplálkozó-területüket.

A farkasok Szlovákiából, esetleg Lengyelországból érkező egyedeinek – napi átlagos aktivitást feltételezve – legfeljebb néhány nap szükséges, hogy elérjék a Bükk területét. A közelmúltban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén felbukkanó, nyakörvvel felszerelt barnamedve, „Iwo” példája is mutatja, hogy a nagyragadozók észak-magyarországi, természetes úton történő megjelenésének nincs jelentős fizikai akadálya.

A farkasok az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelennek meg a legelő állatállományok közelében az Aggteleki Nemzeti Parkban is, ezért  a park területén legelő állatállományok védelme érdekében, biztonsági intézkedéseket tettek.

A farkasfalkát egy korábbi webkamera-felvétel is rögzítette, íme:

Forrás: bnpi.hu