Fotó: Keller Richárd
Május 15-től nem látogatható 2018 tavaszáig az egri minaret.  Az egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai emlékét 67 millió forintból újítják fel.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy közel három éves ígéret után végre megkezdődik 2017-ben a meglehetősen “rossz bőrben” lévő egri minaret felújítása. A rehabilitáció egyébként már 1999 óta esedékes.

Fotó: Keller Richárd

Legutóbb 2014 nyarán lett beharangozva, hogy az egri önkormányzat a Török Fejlesztési Ügynökséggel összefogva statikailag megerősíti és felújítja “müezzinék” leromlott állagú, enyhén megdőlt építményét, sőt még egy kis dzsámit (imahelyet) is ígértek. A felújítás azonban csaknem három évre jegelve lett a török partner miatt.

Hétfőn azonban bezárták a műemléket, mert végre két ütemben 67 millió forintból elkezdődik a munka: megerősítik az alapokat, lehorgonyozzák a belső vasbetongyűrűt, megtámasztják a falakat, és a homlokzatot is felújítják, azaz a nedvesség miatt megrongálódott homokköveket kicserélik.

Fotó: Keller Richárd

Ha minden igaz, 2018 tavaszára újra teljes pompájában fogadhatja a látogatókat Magyarország három ép minaretje közül a legmagasabb és az egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke.

Nézd meg egy archív videónkat, amint a müezzin “imára hívja a híveket” az egri minaretből: