Fotó: Keller Richárd
Elég rossz bőrben van a Minaret /Fotó: Keller Richárd
Több mint kétéves ígéret, hogy török segítséggel felújítja az önkormányzat az egri Minaretet, 2014 nyara óta ugyanis a török partner miatt állnak a munkálatok mint a cövek. Hírportálunk most arról értesült, hogy 2017 elején állapotfelmérés kezdődhet az egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai emlékén.

Még 2014 nyarán lett beharangozva, hogy az egri önkormányzat a Török Fejlesztési Ügynökséggel összefogva több száz millió forintból statikailag megerősíti és felújítja “müezzinék” leromlott állagú, enyhén megdőlt építményét, sőt még egy kis dzsámit (imahelyet) is ígértek. Az alap megerősítése, a falak megtámasztása, a régészeti munka, a homlokzat felújítása azóta jegelve lett a török partner miatt… de így 2017 elején fény dereng az alagút végén, hírportálunk ugyanis úgy tudja, az év első felében szakemberek felmérik a Minaret állapotát.

Törökországra egyébként nem kis részt vállalt korábban a projektből: ígéretük szerint a beruházás első ütemét, a falak megtámasztásának teljes költségét, mintegy 20 millió forint értékben ők finanszíroznák meg. Aztán a 2015-ös novemberi törökországi választások állítólag keresztbe tettek a fejlesztésnek, de a madarak azt csiripelték, hogy 2016 tavaszán a törökök ismét megjelennek Eger falai alatt… tárgyalni, azonban ebből nem lett semmi.

Egy pozitív hír hangzott el mindössze még 2015 októberében, hogy “előrehaladott tárgyalások” folytak a Tengelyközmű Kft. és a TIKA között a Gülbaba Thürbe és az egri Minaret felújításában való közreműködésükről, illetve az egri önkormányzat  2014 júliusában megkapta a Minaret helyreállítási munkálataira vonatkozó építési engedélyt.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

A hosszú kényszerszünet után azonban végre valami elkezdődik: ha minden igaz, akkor tehát hamarosan szakemberek érkeznek a Minarethez, hogy felmérjék az állapotát. Ez némi bizakodásra ad okot, hogy idén legalább megtámasztják négy oldalról a Minaretet, vagy akár a régészeti munka (falkutatás, alap feltárás) is beindul.

Mivel 2018 tavaszán választások lesznek, reménykedhetünk, hogy “hirtelen” még jobban felpörögnek az események, és a Minaret felújításának második és harmadik üteme is megvalósul. Azaz a talapzattól kezdve megerősítik az alapot, felújítják a külső-belső felületek kb. egyharmad részét kőcserékkel és belső megerősítéssel, valamint a felső, kétharmad résznyi szakasz homlokzatot is helyreállítják.

Mi mindeneestre nagyon drukkolunk! Úgy legyen!

A Minaret teljes felújítása egyébként mintegy 220 millió forintba kerül.