Fotó: Keller Richárd
A lakók szerint időzített bomba a társasházuk /Fotó: Keller Richárd
Martinsalak került 37 éve egy Mátyás király úti, egri társasházba az építkezésnél, melynek romboló hatása 2011-ben vált nyilvánvalóvá a falakon. A 42 család kiköltöztetésével járó bonyolult és drága javítási költségeket egy 2002-es törvény elévülése miatt maguknak a lakóknak kellene finanszíroznia, de a főként gyermekes családokból és idős emberekből álló közösségnek erre nincs pénze. Úgy érzik, időzített bombájukkal magukra hagyták a hatóságok és a döntéshozók. 

Egy olvasónk Bakos Vera kereste meg hírportálunkat a napokban, hogy beszámoljon egy 2011 óta tartó, 42 egri családot érintő súlyos és életveszélyes helyzetről.

Elmondása szerint 2011 nyarán felkerestek egy szakembert, mert durva repedéseket fedeztek fel Mátyás király úti társasházuk három lépcsőházának falain. Az ÉMI vizsgálat megállapította, hogy a blokkok egy részébe – egyelőre ismeretlen okok miatt –  minősített kazánsalak helyett martinsalakot kevertek, emiatt folyamatosan romlik a ház állaga. A martinsalakról ugyanis az évek során kiderült, hogy nincs megfelelő tartószilárdsága. 

Fotó: Keller Richárd
Bár több szakértői vélemény is született, évek óta kétségbeesetten, reménytelenül és eddig eredménytelenül kérik a hatóságok és döntéshozók segítségét a Mátyás király úti lakók /Fotó: Keller Richárd

Amikor a hibát felfedezték a lakók, azonnal segítséget kértek a katasztrófavédelemtől és az egri önkormányzattól, de mindkét helyről elutasítást kaptak, azzal az indoklással, hogy 2002-ben lezárult a martinsalakos házak kártalanítása.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

A problémát tetézi, hogy a műszaki beavatkozás rendkívül bonyolult, kockázatos és költséges. Az évek során több helyszíni szemle, új vizsgálat is történt, melyek megállapították, hogy mindenképpen szükséges a javítás, mert a romlás lassan, de folytatódik.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Az újabb vizsgálat eredménye megállapította azt is, hogy a helyreállítás minimum 41 millió forintba kerül. A társasház lakói a hír hallatán kétségbeestek, hiszen a főként idős emberekből és gyermekes családokból álló lakóközösségnek nincs ennyi pénze, hitelt pedig nem mernek felvenni, mert ha közben kiderül, hogy nagyobb a baj, és esetleg nem is javítható, újabb költségek jelentkezhetnek. Ráadásul a lakók úgy gondolják jogosan, hogy önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, ugyanis annak idején a kivitelező, a Heves Megyei Állami Építőipari Vállalat hibázott a martinsalak beépítésével, a hiba pedig csak 2011-ben jelentkezett, évekkel a törvény által előírt kártalanítás lezárulása után.

A kétségbeejtő helyzetet tovább bonyolítja, hogy a javítás idejére a 42 családnak ki kellene kiköltöznie az épületekből, melyre szintén nincs forrás.

A lakók most félnek és reményvesztettek, mert úgy érzik, a hatóságok és a döntéshozók magukra hagyták őket, és figyelmen kívül hagyják 42 család sorsát, biztonságát.

Cikkünket a napokban frissítjük, mert megkeressük a döntéshozókat.

Tekintsd meg a helyszínen készített videónkat: