Fotó: termalfurdo.hu
A Demjéni Termál Völgyben gyógyfürdő, barlangfürdő és aquapark is üzemel /Fotó: termalfurdo.hu
A Demjén Termál Fürdő Kft. megkezdte „A demjéni gyógyvíz ásványi anyag tartalmának kinyerése és ásványi anyag alapú komposzt adalékanyagok kifejlesztése” című GINOP-2.1.1-15 pályázati program megvalósítását, melyhez 202.49 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott európai uniós forrásból.

A Demjén Termál Fürdő Kft. kimagasló szakmai tapasztalattal rendelkezik kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában. Az elmúlt években a gyógyvíz analitikai vizsgálatában szerzett tapasztalataik alapján eredményes technológiai fejlesztéseket valósítottak meg a gyógymedencék magasabb szulfidtartalmának megoldására, valamint kiemelkedő szakmai kompetenciákat alakítottak ki a gyógyiszapkezelések területén.

Nemzetközi téren is egyedülálló kísérletekben kidolgozták az iontoforézissel kombinált gyógyiszapkezelések technológiáját és klinikai kísérletekben igazolták arthritisben szenvedő betegek gyógykezelésében való kiemelkedő alkalmasságát.

Ezúttal, a fejlesztés eredményeként, a felhalmozott K+F+I tapasztalataik alapján, a gyógyvíz ásványi anyag tartalmának felhasználásával kívánnak új komposzt adalékanyagokat kifejleszteni. A projektben módszert kívánnak kidolgozni a gyógyvíz ásványi anyag tartalmának kinyerésére, illetve a termálkútnál található hűtőtóban keletkező nagy mennyiségű ásványi anyag kiválás hasznosítására.

Fotó: termalfurdo.hu
Fotó: termalfurdo.hu

A projekt környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő előnyökkel jár, mivel olyan ásványi anyagok alapanyagként való feldolgozására vállalkozik, melyek jelenleg hulladékként kerülnek megsemmisítésre. A gyógyvízből kiváló ásványi anyag tulajdonképpen egy olyan alapanyagnak tekinthető, amely egy mikroelemekben rendkívül gazdag kalcium-magnézium-karbonátos ásványi üledék, azaz kiválóan alkalmas lehet komposzt adalékanyagként történő felhasználásra, mivel a jelenleg szervetlen adalékként alkalmazott gipsszel szemben fontos mikroelemek (pl. Fe, Mn, Zn) pótlására is lehetőséget teremt a pH és egyéb paraméterek megfelelő beállításán túlmenően. A most indult projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Röviden a Demjéni Termál Völgyről

A Demjéni Termál Völgyben gyógyfürdő, barlangfürdő és aquapark is üzemel.

A termálfürdő egységet úgy építették meg, hogy az öt különböző hőfokú kültéri medence mind a testnek, mind a léleknek felüdülést jelentsen. A sportosabbak rendelkezésére egy tavasztól őszig üzemelő 25 méteres úszómedence áll. A medencékben élményelemek, nyakrafolyók, levegőbuzgárok biztosítják a kellemes kikapcsolódást.Az egész évben egyedülállóan meghosszabbított nyitva tartás  – minden nap hajnali 2 óráig  – a varázslatosan romantikus éjszakai fürdőzés élményét nyújtja a kivilágított medencékkel a szikrázóan csillagos égbolt alatt.

A wellness részleg a termálfürdő épületének alsó szintjén található, amelyben két különböző hőfokú gyógyvizes ülőmedence, valamint egy pancsoló áll vendégek rendelkezésére. A wellness részlegen gőzkabin, finn szauna merülő medencével, Kneipp medence és sókamra várja a megújulni vágyókat.

Cascade Barlang- és Élményfürdő

2015. január 31-én hosszú várakozás után végre megnyitotta kapuit a demjéni Cascade Barlang- és Élményfürdő. A frissen átadott létesítmény 760 méter hosszú barlangrendszerével és 1500 négyzetméter vízfelületével Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjének számít.

A fürdőhöz csatlakozik egy hegybe süllyesztett, 24 méter átmérőjű és 25 méter mélységű csúszdatorony, amihez nem kevesebb, mint 550 méternyi csúszófelület tartozik, de van egy 133 méteres sodrópatak és több gyermekmedence is.

Aquapark

Az Aquaparkban gumikarikás rafting, kamikaze csúszda és osztott-pályás csúszda garantálja az izgalmakat. A bátrabbak az ugrómedencét is kipróbálhatják, melybe három különböző magasságból lehet ugrani a 4,5 méter vízmélységbe.