Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd
“Hacsak a fejemre nem esik addig egy féltégla” – szoktuk félig viccesen mondogatni, ám annak, aki az egri Sertekapu utcába téved, komolyan kell vennie a kijelentést.

Szépséges kisvárosunk tele van nemesebbnél nemesebb történelmi emlékhellyel, azonban mi a közelmúltban egy kevésbé ismert és ikonikus “emlékmű”-höz zarándokoltunk el, amely több mint négy(!) évtizedes, de kevésbé dicsőséges múlttal rendelkezik.

Sétánknak adhattuk volna a romtól-romig címet: ugyanis az építmény a Sertekapu utcában található, melytől egy utcányira az erősen romos állapotban lévő Lenkey-ház áll a Széchenyi utcán.

A górcső alá vett, a Lenkey-házzal “kellemes” szimmetriát alkotó építményünk a Sertekapu utca felső részén, a Vörösmarty utcához közel “rogyadozik”.

Fotó: Keller Richárd
“Roskadófélben van a ház, Hámlik le a vakolat, S a szél egy darab födéllel. Már tudj’ isten hol szalad!” /Fotó: Keller Richárd

Első látásra Mekk Elek főművének tűnik a hanyag eleganciával egymásra halmozott téglarengeteg (“Virág elvtárs, se ajtó, se ablak?”), de több évtizedes hányattatott történetét megismerve inkább a bedőlt hitelesek méltó mementója lehetne. Persze azért titkon reméljük, nem nyilvánítják műemlékké.

Az építmény keletkezéstörténete a hetvenes évek(!) végére datálható. Ekkor vette meg állítólag a telket egy ambíciózus ismeretlen, aki hitelből (mi másból?) kívánt egy családi házat(?) felhúzni. Pontosan nem ismert, mikor siklott ki a történet, de a fáma szerint nem tudta fizetni a hitelt az építtető, így “műve” soha nem öltött házformát. Bár a betonalap elkészült és a téglasorok is egyre magasabbra hágtak a maguk egyedi térbeli elrendezésében, de végül csak egy szimpla, rusnya fal bontakozott ki a nagyívű tervekből.

Fotó: Keller Richárd
A téglák “rejtélyes” térbeli elrendezéséből szemlélve máig titok, milyen jellegű épület bontakozott volna ki /Fotó: Keller Richárd

 

Fotó: Keller Richárd
A téglák állaga is folyamatosan romlik, melyek kihullanak. A lyukakat ismeretlenek törött darabokkal tömik be /Fotó: Keller Richárd

 

A telek, a szóbeszéd szerint, a kilencvenes években gazdát cserélt, ám az új tulajdonos nem érzett ambíciót arra (talán pénzhiány miatt), hogy ledózerolja, vagy folytassa a nagyívű építkezést. Az utcában lakók így több mint négy(!)  évtizede csodálhatják meg nap, mint nap a sajátos kis egri bábeltornyot.

Amikor a helyszínen fotóztunk, többen is odajöttek hozzánk, és elpanaszolták, hogy életveszélyessé vált évtizedek alatt az építmény, ezért félve közlekednek előtte. A környéken ráadásul sok a gyermekes család.

Fotó: Keller Richárd
Fotónk tanúsága szerint egyre több tégla hullik a földre /Fotó: Keller Richárd

 

Fotó: Keller Richárd
Csak a véletlenen múlt eddig, hogy nem történt személyi sérülés /Fotó: Keller Richárd

Néhányan arról is beszámoltak, hogy a telken patkányokat is láttak, és nyáron hajléktalanok is látogatják az építmény.

Fotó: Keller Richárd
A falon túl is őskáosz uralkodik /Fotó: Keller Richárd

Állítólag a lakók többször tettek panaszt hivatalosan, de mivel magántulajdonról(!) van szó, a hatóságok nem tudtak semmit tenni az ügyben.

Mi csak reméljük, hogy ne egy súlyos baleset szolgáltasson okot a cselekvésre!

A cikkben szereplő épülettel szemben szintén kifogásolható munka született, melyről ITT olvashatsz.

AJÁNLJUK MÉG

Megint jöttek, aszfaltoztak… megint rossz helyen