Egy biztos: nem a japánok újítják fel a Lenkey-házat (sem)

Kiemelt
Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Korábban megírtuk, hogy az ígéretek ellenére 2018 helyett 2020-ban épül meg teljesen az Egert az M3-as autópályával összekötő gyorsforgalmi út, de sajnos egyéb, “egyszerűbb” fejlesztésekben, például a Lenkey-ház felújításában is rosszul áll városunk.

A napokban járta be a világsajtót egy hír, hogy 48 óra(!) alatt hoztak helyre egy óriási útbeszakadást Japánban. Íme a bizonyíték:

japan_rehabilitacio

Persze nem tűnik túl fair-nek egy gazdasági nagyhatalom teljesítményéhez mérni az egri fejlesztéseket, már csak azért sem, mert egy gyorsforgalmi út megépítése jóval nehezebb, bonyolultabb feladat (tervezés, kisajátítás stb.), de ha azt nézzük, hogy az Európa Fővárosa címre pályázó városunknak egy sima kőlépcső felújítása is csaknem egy évbe telik, akkor jogos az összehasonlítás.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

És akkor még nem beszéltünk a Lenkey-házról, amely nyilván szintén tartogat kihívásokat, nehézségeket az önkormányzat számára, hiszen egy elhanyagolt, romos épületből kell közösségi teret, emlékházat varázsolnia, de amikor rekordgyorsasággal nőnek ki a stadionok a földből, talán jogosan várható el, hogy több, mint a másfél évvel az ünnepélyes bejelentés után valami végre történjen a 170 négyzetméteres öt szobás épülettel.

2015. március 15-én Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy az épületben a Rákóczi-szabadságharc, a 48-as és az 56-os forradalom relikviáit felhalmozva Lenkey János egri szülőháza legyen a Szabadság Háza, de az idén október 23-ra tervezett átadás a pályázati elbírálások elhúzódása (magyarán forráshiány) miatt elmaradt, és a heol.hu értesülése szerint akár egy évet is késhet a felújítás, átadás.

A helyzetet bonyolítja, hogy kitűnő honvéd tábornokunk szülőháza 2015 áprilisáig  magántulajdonban volt, és birtoklója hagyta leromlani az épület. Így vehette meg, pontosabban sajátíthatta ki a város az amlített évben 15 millióért, és akkor 4 milliót el is költött állapotfelmérésre, és a teljes rekonstrukció megterveztetésére. Merthogy új vakolatra, burkolatra, nyílászárókra lenne szükség, a tetőszerkezetet is cserélni kell. A vakolatot még 2015-ben leverték, mert balesetveszélyessé vált.

 

Vélemény, hozzászólás?