Miután beszereztél vagy otthon elkészítetted a komposztot, hogyan tudod azt felhasználni? Ez a sokoldalú kerti anyag gazdagítja a talajt, javítja a növények egészségét, és még sok minden másra is jó. Az alábbiakban megtudhatod, hogyan használhatod ki a komposzt előnyeit a kertedben! Legyen szó virágágyásról, zöldséges kertről vagy csak néhány cserepes növényről és balkonládáról, a komposzt használata mindig jó ötlet.

Mikor használj a komposztból?

komposztálás nulladik lépése, hogy megnézzük, valóban használható-e az anyag kertünkben. Egy éber kertész tudja, hogy a komposzt elkészülésekor látványos változások következnek be. Először is, a halom térfogata kb. a felére zsugorodik, és az egyes anyagok már szinte felismerhetetlenek lesznek benne. Ez a változás a komposztáló mikrobák szorgos munkájának az eredménye, amik a nyers anyagokat lebontják, és közben hőt termelnek. Ahogy ezek a mikrobák tevékenykednek, a komposzthalom belső része felmelegszik, és gőzt bocsát ki, jelezve az aktív bomlás folyamatát. Amikor a komposzt készen van, abbahagyják a hőtermelést. Az érett komposzt felismerhető jellegzetes kinézetéről és tapintásáról is. A kész komposzt sötét, gazdag színű, és könnyen morzsolható, hasonlóan a talajhoz. Emellett kellemes, földszagú aroma árad belőle, amely azt mutatja, hogy kerted számára már használható állapotban van.

Fontos, hogy ellenállj a kísértésnek, hogy félkész komposztot használj. A komposztáló mikrobák az átalakítási folyamat során nitrogént fogyasztanak el, és ha a komposzt nem érett teljesen, akkor a bekevert mikrobák versengenek majd a növényekkel a rendelkezésre álló nitrogénért. Ez a versengés stresszt okozhat a növényeknek, és ellentétes hatást gyakorolhat.

Talaj Gazdagítása

A komposztálás egyik leggyakoribb felhasználási módja a talajjavítás. Be lehet keverni meglévő virágágyásokba vagy zöldséges kertekbe akár tavasszal, akár ősszel, hogy helyettesítse a növények által az előző szezonban felhasznált tápanyagokat. Hozzá is lehet adni az új kertágyásokhoz vagy az olyan területekhez, ahol túl sok a homok vagy agyag. Teríts el körülbelül 2-3 hüvelyknyi komposztot a kerti ágyásokon, majd keverd be a legfelső 6 hüvelyknyi talajrétegbe egy ásóval. A komposzt nemcsak tápanyagokat szolgáltat, hanem növeli a talaj nedvességtartó képességét és hatékony vízelvezetését is.

Komposzt Takaró

A komposzt bekeverése a talajba némi munkát igényel, de van egy ennél könnyebb, ásás nélküli megoldás is: használd a komposztot az ágyásokban oldal- vagy felületi borításként! Egyszerűen teríts egy vékony réteg komposztot a talajra az üres ágyásokban, majd hagyd, hogy az eső a növények gyökérszintjéig mossa a tápanyagokat. A nagy tápanyagigényű növények és zöldségek gyakran jól reagálnak a komposzt oldalborításra a növekedési szezonban is, csak helyezz néhány marékkal a növények talapzatához, ügyelve arra, hogy az ne érje közvetlenül a szárakat. A komposzt oldalborítása különösen hasznos lehet, főleg ha virágzás vagy termés előtt visszük fel.

Frissítő a Virágföldnek

A házi növények edényeiben lévő virágföld idővel kimerülhet, ráadásul a gyakori öntözés tovább sűrítheti a földet, túl sűrűvé téve azt. Egy évben egyszer vagy kétszer  belekeverni a komposztot jó ötlet lehet, segíthet felfrissíteni az elhasznált talajt, így évekig tartó életet biztosítva növényeidnek.

Gyomok Elnyomása

A kérget és szalmát gyakran használják a kertágyásokban gyomok visszaszorítására, de a komposzt is kiváló organikus mulcsopció, amely sok előnyt kínál. A komposztmulcs általában többféle tápanyagot tartalmaz a talaj javításához, mint más mulcsfajták. Megakadályozza a gyomok növekedését, védi a talajt, lassítja a párolgást és megőrzi a talaj nedvességszintjét, miközben minimalizálja az eróziót. Használatához teríts el 1-3 hüvelyknyit a kertedben. 

Készíts Komposzteát

Ha a komposztot lefőzöd vízben, komposzteát létrehozva tudod azt felhasználni, akár beltéri, akár kültéri növényekre. Hatékonyan működik mind öntözésként, mind leveles permetként. Tápanyagot szolgáltat növényeidnek, valamint segíthet megelőzni a porospenész és más gyakori növénybetegségek létrejöttét és terjedését.

Tápláld a Beltéri Növényeket

A beltéri növények könnyen tápanyaghiányossá válhatnak, ahogy növekszenek, kimerítik a virágföldben található tápanyagokat. A komposzt virágföldbe keverésével átültetés során új életet lehelhetsz beléjük. Az egyszerű gondozás során a komposztea is jól működik, hozzáadhatod a rendszeres házinövény öntözési rutinodhoz.

Készíts Saját Virágföldet

A boltban kapható virágföld drága lehet, és kevésbé környezetbarát összetevőket is tartalmazhat, például tőzegmohát. Ehelyett könnyen elkészítheted saját tápanyagdús virágföldedet, amit beltéri növényekhez és konténerkertekhez használhatsz. Saját virágfölded elkészítéséhez keverj össze egyenlő arányban komposztot, vermikulitot és kókuszrostot.

A komposzt a kertész legjobb barátja, széleskörű előnyöket kínálva mind a növények, mind a környezet számára. Ne hagyd veszni a komposztot – használd ki a kertedben, és arasd le az egészségesebb, élettel telibb növények áldásait!