Fotó: Keller Richárd
Június 1-től a Rádió 1 szól a Rádió Eger helyett a 101.3-as frekvencián, mellyel kapcsolatban rengeteg pletyka, találgatás terjed városunkban. Hírportálunk Egyed Zsoltot, a Rádió 1 egri vezetőjét, a Rádió Eger korábbi vezetőjét kérdezte arról, hogy a Rádió Egert valóban “bedarálták-e” és a 101.3-as frekvenciát pedig Andy Vajna einstandolta-e?

Finoman szólva heves és vegyes érzelmek övezték néhány hete a Rádió Eger “megszűnését”, ha úgy tetszik átalakulását. Valójában mi történt, tényleg bedarálta Andy Vajna és a Rádió 1 a Rádió Egert?

Szó sincs erről. Annyi történt mindössze, hogy tavaly megpályáztuk a 101.3 frekvenciát, és mivel az ország egyik leghallgatatottab rádiója a Rádió 1 is érdeklődött iránta, a Rádió Eger tulajdonosai egy mindenki számára ésszerű és nagyon kedvező fúziót hoztak létre Andy Vajnával, a Radió 1 tulajdonosával. Tehát a rosszindulatú pletykák ellenére nincs “bedarálás”, 180 fokos fordulat, ha úgy tetszik “armageddon”, sőt: jobbak lettek a zenéink, nagyobbá, szélesebbé vált a hirdetési kínálatunk. Azt is fontos leszögeznem, hogy bár”újak” a reggeli műsorvezetőink, de a délelőtti sávban továbbra is a mi megszokott és kedvelt egri műsorvezetőink szórakoztatják a hallgatókat, akik a helyi információkat, programajánlókat is ugyanúgy megkapják mint a Rádió Eger korszakában. Röviden összefoglalva: a lényeg megmarad a Rádió 1-el is, jó zenékkel, kevés szöveggel és sok-sok helyi információval látjuk el az egrieket.

Ha jól értem, akkor a Rádió Eger tulajdonában maradt a frekvencia?

Igen. Nemrég megszületett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság erről szóló döntése is: 7+5 évre a Rádió Egert üzemeltető tulajdonosok nyerték meg a 101.3 frekvenciát.

Pont emiatt jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor mi szükség volt a Rádió 1-re és a fúzióra?

A Rádió 1 egy nagy hallgatottságú, fiatalos lendületű, színes rádió, amelyre már Egerben is nagy igény volt, főként a fiatalok részéről. A Rádió 1 menedzsmentje vérprofi, amely a legjobb szakemberekből áll, komoly munkát, na és nem kevés összeget fordít arra, hogy a legjobb és legmenőbb slágerekkel szórakoztassa hallgatóit, például munkaidőben. Bátran kijelentem azt is, hogy akárcsak országos szinten, Egerben is a top műsorvezetők és hírszerkesztők dolgoznak nálunk. A fúzió tehát logikus lépés, nagy lehetőség volt a számunkra, mert növekedtünk, még jobbak lettünk általa.

Milyen az új műsor-struktúra, mire számíthatnak az egriek, ha hajnalban a 101.3-ra “hangolnak”? 

Reggel 5 és 6 óra között két 15 perces hírblokkot hallgathatnak meg az előző nap legfontosabb híreivel, riportjaival. 6 órától Sebestyén Balázsék jönnek a Reggeli Show-val, amely véleményem szerint Magyarország legszínvonalasabb rádiós műsora. 10 óra és 12 óra között mi egriek következünk: a hallgatók által megszokott és kedvelt műsorvezetőnk Szabó Gábor hozza az igazi mai slágereket, és főként helyi hírek, információk, programajánlók hangzanak el. Este 6 órától 8 óráig kívánságműsor is van hétfőtől szombatig, mert élő zenei mixekkel érkezik a Cooky Show.  

A Rádió Eger stábját hogyan érintette ez a nagy változás?

Mindössze két munkatársunk távozott, és a 9 főre csökkent stábunk is remekül “működik”, hiszen ott vagyunk minden helyi programon, eseményen. Két jól ismert és kedvelt műsorvezetőnk szórakoztatja továbbra is az egrieket: hétköznap – már említettem -Szabó Gábor, hétvégén pedig Ferencz Norbi, de a hírszerkesztőinket sem kell bemutatni: ahogy korábban, most is Magyar Gina mondja hétköznap a legfrissebb, helyi információkat, hétvégén pedig Puzsár Zsófia váltja. A helyi programigazgatónk továbbra is Fischer Gergő, az értékesítésért Birgés Adrienn, a reklámokért Vasicsekné Verebélyi Vica felel, én a Rádió 1 helyi vezetője vagyok, és a tulajdonos természetesen Bóday Pál maradt.   

Hogyan fogadták az egri hallgatók a váltást?

Természetesen voltak negatív érzelmek, kritikák is, de én csak egy számot említenék meg ezzel kapcsolatban, amely minden szónál beszédesebb: a debütálás reggelén több mint ezer üdvözlő és bátorító sms-t kaptunk. Szinte mindegyik üzenetnek az volt a lényege, hogy további sok sikert kívánnak nekünk, nagyon jók a zenéink, klassz, hogy Sebestyén Balázsék végre újra Egerben is hallhatók.

Mire számíthatnak az egri cégek, vállalkozások, ha hirdetni akarnak a Rádió 1-en?

Mi időben felkészítettük és tájékoztattuk a helyi reklámpiacot, hogy fúziót hozunk létre a Rádió 1-el. Hirdetések szempontjából korábban is nagyon jól lefedtük a piacot, a Rádió Eger egy top brand volt ebből a szempontból is, de a fúzióval még kedvezőbb hirdetési konstrukciókat tudunk létrehozni a helyi cégek számára. A Rádió 1-nek köszönhetően kinyílt a világ számukra, ugyanis mostantól országos megjelenést tudunk nekik biztosítani. Ha igényt tartanak rá, megjelenhetnek például a Reggeli Showban, de egyénre szabott csomagokban ki is választhatják, hogy melyik másik helyi frekvencián (pl. Győr, Pécs, Budapest) szeretnék szolgáltatásaikat reklámozni, népszerűsíteni. Természetesen akárcsak korábban Rádió Egerként, most is megfogjuk a hirdetők kezét, és mindenkinek személyre szabott, egyedi kampányt alakítunk ki.

Akkor tehát kijelenthető, hogy a Rádió Eger nem veszett el, csak átalakult?

Abszolút így van. A Rádió 1 is mindent megtesz helyben szerkesztett híreivel, helyi hirdetőivel és igazi mai slágereivel azért, hogy az egrieké legyen, akárcsak korábban a Rádió Eger. Érdemes tehát minket figyelni, hallgatni, hiszen minden jelentős egri programon ott leszünk, szeptemberben pedig egy különleges, nagyszabású rendezvényt is szervezünk az egrieknek, melyről csak annyit árulhatok el egyelőre, hogy sztár DJ-k jönnek, na és Sebestyén Balázsék. 

Tekintsd meg Egyed Zsolttal készített rövid videóinterjúnkat is: