Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd
Tavaly még több vendég érkezett Egerbe, mint 2015-ben. Az együttműködés, az újabb fejlesztések, a különböző programok és a külföldi bemutatkozások mind hozzájárultak ehhez, karácsony után ráadásul új szálloda nyílt a városban, és Eger hamarosan turisztikai weboldalt is kap.

AJÁNLJUK MÉG A TÉMÁBAN

Megérkezett a “szupergömb”: már biztos, hogy az Eger Advent a legszebb az országban – Fotók

Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint az elmúlt év első tizenegy hónapjának eredményei alapján közel hét százalékkal több turista látogatott a hevesi megyeszékhelyre, mint 2015-ben.

Az Egerbe látogató turisták a vendégéjszakák több mint 57 százalékát szállodákban töltötték. Emellett többek között közösségi szálláshelyeken és panziókban szálltak meg. Az elmúlt évben „fehéredett” a szálláshelyek tevékenysége a városban, miután egy év alatt 18 százalékkal nőtt az engedéllyel rendelkezők száma.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Az összesített adatok szerint 2016 november végéig turisták több mint 559 ezer vendégéjszakát töltöttek el Egerben. Ez az előző év hasonló időszakához képest közel 35 ezerrel több vendégéjszakát jelent, az idegenforgalmi adóból származó helyi bevételek pedig 10,2 százalékkal haladták meg a 2015-ös értéket, és túlszárnyalták a 216 millió forintot. Miután a decemberi adventi programok és az ünnepi városkép varázslatossá tették Egert, így a visszatérő látogatók mellett nagyon sok új érdeklődő is jött.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Új hotel a belvárosban

Már tavaly is a város részévé váltak azok a hangulatos terek, amelyeket nemrég alakítottak ki. Különösen a kis Dobó térről nyíló Végvári vitézek tere ilyen, amelyet a Kossuth-díjas Kisfaludi Stróbl Zsigmond monumentális szobrával és a mellette folyó Eger-patakhoz vezető új lépcsősorral többen a nyugalom szigetének neveznek.

Amellett, hogy 2016-ban növekedett a panziók és a magánszálláshelyek száma Egerben, a belvárosban nemrég, 2016. december 26-án nyitották meg a Hotel Eger-Park csoporthoz tartozó 21 szobás butikhotelt, Centrooms Park szállodát, amely 51 vendég befogadására alkalmas.

Hegedűsné Majnár Márta elmondta, hogy tavaly a hazai vendégeken kívül sok lengyel, szlovák és cseh turista is jött Egerbe. Ehhez az is hozzájárul, hogy a város teljes körű turisztikai kínálata megtalálható a nemzetközi online felületeken. Emellett decemberben a budapesti Liszt Ferenc repülőtér érkezési oldalán Egert népszerűsítő citylightokat helyeztek el és a város téli fotóival csalogatták a hazánkba érkező vendégeket. Becslések szerint a repülőtéren legalább félmillió utas láthatta az Egerről készült képeket.

További részleteket az egri fejlesztésekről a Turizmus Online cikkében olvashatsz.