Trükkös pályáztatás Egerben: Így hozta helyzetbe ismét a legdrágább ajánlatot tevő céget az önkormányzat

Belföld
Fotó: Keller Richárd
Alkudozással, időhúzással és vállalhatatlanul magas kötbérrel “szelektálta ki” az egri önkormányzat a kisebb pályázót, hogy az Imola Konstrukt Kft. nyerje a tendert.

Hiába a papíron látszólag szabályos ügymenet, trükköktől hemzseg, egy-egy helyen pedig a szabálytalanság gyanúja vetül az egri vár uniós támogatásból megvalósult 2015-ös felújításának dokumentációjára – értesült a Magyar Nemzet.

A 2,3 milliárd forint összértékű beruházásra – amire a város 1,8 milliárd forint uniós támogatást nyert – 2015-ben írták ki a közbeszerzést, két helyi cég tett ajánlatot partnereivel. Noha az egyik pályázó 241 millió forintért vállalta volna a 300 millió forint értékűre becsült kivitelezést, az önkormányzat nem vele, hanem a 400 milliós ajánlattal pályázó, városi nagyberuházásokon feltűnően sikeres Imola cégcsoporttal és partnerével szerződött. Annak, hogy nem az olcsóbb ajánlatot tevő cég lett végül a kivitelező, hivatalosan az az oka, hogy nem teljesítették a hiánypótlást – magyarázta a lap érdeklődésére az egri önkormányzat.

A Magyar Nemzet birtokába került iratokból azonban az derült ki, hogy sokkal trükkösebb, ha úgy tetszik árnyaltabb a helyzet.

A lap azt állítja, időhúzással és irreálisan magas kötbér megállapításával “kényszerítette” visszalépésre a konkurenciát az önkormányzat, helyzetbe hozva a jóval drágább ajánlattal pályázó Imolát, amellyel a teljesíthetetlen határidő és előírás ellenére – negyven nappal az átadási határidő előtt – szerződést kötött. A száznaposra becsült, a határidőig kivitelezhetetlen munkával kapcsolatos kötbér kérdést  pedig úgy oldották meg a cég számára, hogy a szerződést egy régészeti ásatásra hivatkozva, a pályázat szakaszolásával végül módosították,  és 2016. március 19. lett az új határidő.

A nyertes pályázó 100 millió forintos plusz kiadását hitelfelvétellel fedezték a lap szerint, bár az önkormányzat azt állítja, hogy mindössze 87 millió forintot vett fel, amely nem a kivitelezéshez kellett, hanem kulturális célú, kiegészítő beruházásokhoz volt rá szükség.

 AZ IMOLA KONSTRUKT KFT-RŐL

Az adófizetőkkel szemben a városi nagyberuházásokon feltűnően sikeres Imola Konstrukt, melynek ógyvezetője Tóth Imre, a cégadatok szerint a 2012-ben és 2013-ban még veszteséges társaság volt, a következő években azonban már százmillió forintot meghaladó adózott nyereséggel zárt.

Az egri vár felújítása mellett a Nemzeti Úszó- és Vízilabda Központot is ez a cég építheti fel, de szintén a nevéhez fűződik a ZF Lenksystem egri gyártó csarnokának és logisztikai központjának létrehozása. Az egri Markhot Ferenc Kórház belgyógyászati és pszichiátriai épületét és az Eszterházy Károly Egyetem (akkor még főiskola) több épületét (például a Líceumot), valamint az egri városházát is az Imola újíthatta fel. A céget megbízták a Törökfürdő rekonstruckiójával  is, illetve több társasházat és lakóparkot is épített Egerben.

(Magyar  Nemzet)