“Hazatért” Egerbe, és fél évig látható az Érseki Palotában a legendás festmény

Belföld, Fotó
Fotó: Keller Richárd/egrisztorik.hu
Fél évig látható Egerben Székely Bertalan Egri nők című képének kisebb változata.

 Az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban állítják ki Székely Bertalan Egri nők című híres festményének kisebb változatát, amelyet a magyar kormány egy aukción vásárolt meg – közölte a Fidesz országgyűlési képviselője a képet bemutató csütörtöki egri sajtóeseményen.

Nyitrai Zsolt felidézte: tavaly év végén jelent meg a kép a műtárgypiacon, egy aukción, ahol az állam nyílt licitet követően, élve elővásárlási jogával, megvásárolta azt. Mint kiemelte, jó példája ez az állami műkincsvagyon gyarapításának, amellyel ismét magánkézből köztulajdonba került egy fontos és védett kulturális érték.

Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő (j) és Ternyák Csaba egri érsek megszemléli Székely Bertalan Egri nők című festményének kisebb méretű változatát az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban tartott bemutatón. // Fotó: Keller Richárd/egrisztorik.hu

Az elmúlt években a sok gyakorlati előrehaladás mellett egy sor jelképes döntés is született Eger javára: egyetemmé vált a helyi főiskola, nemzeti emlékhely lett a vár és a vörösborok között elsőként hungarikum az Egri Bikavér – húzta alá.

Most pedig a legméltóbb helyszínen lesz péntektől fél éven át térítésmentesen megtekinthető az Egri nők “utolsó vázlata” – fogalmazott Nyitrai Zsolt a megyeszékhely szimbólumának nevezve a szabadságot, a hazaszeretetet és a haza védelmét kifejező alkotást. 

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőt mond a legendás alkotás leleplezése előtt //Fotó: Keller Richárd

Ternyák Csaba egri érsek elmondta, hogy a kép a látogatóközpont egy külön erre a célra kijelölt, földszinti termében lesz megtekinthető. 

Az önmagában is szép épület missziója, hogy a magyar kultúra, művészet és turizmus szolgálatában álljon, ami az egyháznak is küldetése – tette hozzá, jelezve, hogy elődei közül többen is mecénásként, pártfogóként segítették a művészeket.

Úgy vélte: a festmény kiállítása is egy építőköve az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének.

Az egri vár 1552-s ostromát ábrázoló képet 42 millió forintért vásárolta meg a magyar állam.

Az Egri nők című monumentális (227-szer 176,5 centiméteres) olajfestményt ugyancsak 1867-ben készítette Székely Bertalan. A művet a következő évben kiállították Egerben, ahol a helyi nőegylet gyűjtést indított annak megszerzésére. Adományokból két hónap alatt összegyűlt a szükséges összeg, amelyből az egri nők a képet az akkori Magyar Nemzeti Múzeum számára megvásárolták. A nagyméretű festmény hátoldalán ma is ott a címke: “Az egri nők ajándékozták 1868. május 5-én”.

(MTI)