A hóesésben megcsúszott és elakadt autóbusz Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én. //MTI Fotó: Komka Péter
Az erős havazás miatt sok a baleset a Mátrában, több településen áram sincs.

 A téliesre fordult időjárás miatt folyamatosan érkeznek a segélyhívások a katasztrófavédelem műveletirányítására, a mai nap eddig tizennégy esetben volt szükség a Heves megyei tűzoltók beavatkozására a viharos szél és a havazás miatt.

Tűzoltók egy elakadt teherautót mentenek a hóesésben Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én // MTI Fotó: Komka Péter

A helyzet kezelésére a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon operatív törzs alakult, innen irányítják a szél és a havazás miatti beavatkozásokat és a tűzoltók munkáját.

A legtöbbször úttestre vagy vezetékekre dőlt fák és letört faágak miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb beavatkozás Parádon, Parádsasváron, Gyöngyös-Mátrafüred térségében volt, de Andornaktályára is riasztottak egységet.

Tűzoltók és a Magyar Közút Zrt. munkatársai dolgoznak a hóesésben Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Komka Péter

A Mátrában egy mentőautó és egy kamion is elakadt a nagy hóban, a járműveket a gyöngyösi hivatásos tűzoltók szabadították ki. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. A havazás és az erős szél miatt a közműhálózat is sérült. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán jelenleg nincs áram, ez megközelítőleg hatszáz fogyasztási helyet érint, az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba kijavításán.

A Mátrában már szerda délelőtt 20 centiméter körüli hó hullott, emiatt utakat zártak le. 

Autók vesztegelnek a havazás miatt alig járható úton Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Komka Péter

A rendkívüli időjárás miatt a rendőrség lezárta a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-as kilométerig. Ezen kívül lezárták a 2408-as utat Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig. A közútkezelő három járművel végzi az utak síkosság mentesítését. A munkálatokat a Kékes Kutató Mentő Alapítvány és az Egererdő szakemberei is segítik.

Szerda délelőtt 11 órakor a Kékestetőn is már 18 centiméteres hóréteget mértek.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében az ország nagy részén, a középső és keleti területeken szerdán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken előforduló viharos szél veszélyére is figyelmeztetett.

A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon ennél nagyobb hóréteg is kialakulhat.

Több vasútvonalon is vannak fennakadások. A miskolci vasútvonalon Gödöllő és Aszód között fák dőltek a sínekre, jelentős késésekre kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján azt írta: még egy nap a “tél”. Csütörtökön már kevesebb lesz a csapadék, de a hőmérséklet alakulásában még nem várható lényeges változás; folytatódik a hideg, szeles idő. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.

(heves.katasztrofavedelem.hu, MTI)