A lopások gyakori helyszínei a lakások, de a boltok és az üzletek is.

Idegen lakásból lopott nagyobb összegű készpénzt az a 42 éves férfi, akivel szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat emiatt a bíróság előtt.

A vádirati tényállás szerint az elkövető tavaly nyáron egy barátját kísérte el egy viszneki házba, ahová azért mentek, hogy a tulajdonos távollétében szívességből megetessék a malacokat. A vállalt feladat megkezdése előtt a két férfi bement a lakásba pálinkázni, majd ott a vádlott rövid időre egyedül maradt. Ezt arra használta ki, hogy a szobai szekrényből eltulajdonítsa a jószágok gazdájának spórolt pénzét, összesen 360.000 forintot, amit távozáskor magával vitt, és rövid időn belül elköltött.

A járási ügyészség lopás vétségével vádolja a tolvajt, akivel szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság kötelezze őt a lopással okozott kár megfizetésére is.

Az Egri Járási Ügyészség egy évre feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást egy büntetlen előéletű huszonéves bolti tolvajjal szemben, aki szintén tavaly nyáron követte el a bűncselekményeit Egerben, egy kozmetikai cikkeket is árusító üzletben. Innen a nő két egymást követő alkalommal parfümöket, alapozót, szempillaspirált és diffúzort lopott úgy, hogy a termékeket a táskájába rejtette, majd fizetés nélkül elhagyta a vásárlóteret. A gyanúsított a cselekményével 68.000 Ft kárt okozott, melyet később önként megtérített. Ez a magatartása hozzájárult ahhoz, hogy az ügyészség vádemelés helyett intézkedést alkalmazott vele szemben.

Vegyesen követett el besurranásos lopást és bolti lopást egy többszörösen büntetett férfi részben Egerben, részben Budapesten. Vele szemben az Egri Járási Ügyészség emelt vádat kétrendbeli lopás bűntette és garázdaság vétsége miatt.

A vádlott 2021 késő őszén a nyitott ablakon át bemászott egy egri lakásba, ahonnan eltulajdonított egy mobiltelefont, melyet később 1.000 forintért eladott egy ismeretlen személynek. Az egyébként budapesti illetőségű férfi röviddel ez után a fővárosban kozmetikai cikkeket lopott egy áruházból, de zsákmányával nem jutott messzire, mert a biztonsági őrök távozáskor lekapcsolták és bekísérték az irodába. Innen még sikerült kereket oldania akkor, amikor megcsörrent az üzletvezető telefonja, ám az egyik alkalmazott a kinti rakodórámpáknál utolérte őt és megpróbálta visszatartani. A férfi erre szembefordult a sértettel, akit a közterületen garázda módon bántalmazott a menekülése érdekében.

A járási ügyészség ebben az ügyben arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság – részleges vagyonelkobzás mellett – egy év tíz hónap végrehajtandó börtönbüntetést és két év közügyektől eltiltást szabjon ki az elkövetővel szemben.

Heves Vármegyei Főügyészség