A Heves Vármegyei Főügyészség emberölési kísérlettel vádolja az elkövetőt, aki ötvenhét évi házasság után követte el a súlyos bűncselekményt a közös otthonukban.


A vádirat szerint tavaly április 23-án a külön lakrészben élő 76 éves vádlott egy kalapáccsal a kezében a déli órákban átment a mozgáskorlátozott sértetthez, aki az ágyában pihent. A szobában a férfi minden előzmény nélkül rátámadt az asszonyra, miközben közölte vele, hogy „most meghalsz”, majd e szavak kíséretében a szerszámmal a fejére és a testére legalább tizenhat ütést mért a támadás elhárítására állapotánál fogva csak korlátozottan képes nőre.

Ezután – mivel úgy gondolta, hogy az asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, melyekbe rövidesen bele fog halni – a vádlott vérbe fagyva magára hagyta a nejét, és visszavitte a kalapácsot a fészerbe, a szerszámok közé.

A sértett még a bántalmazás alatt a keze ügyében lévő mobiltelefonról vészhívást tudott indítani a szomszédba. Ezt a hívást észlelte az ott lakó asszony, aki nyomban a helyszínre sietett, és segítséget nyújtott az ágyban fekvő, erősen vérző ismerősének. A szomszédasszony révén került sor a mentők és a rendőrség értesítésére is.

A vádlott szándéka ellenére a bántalmazás azért nem járt halálos eredménnyel, mert a sértett tőle telhetően próbálta a csapásokat hárítani, illetve a rugalmas ágymatrac és a párna jelentős mértékben tompította az ütések hatását.
A főügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a beszámítási képességében – részben alkoholizmusa miatt – enyhe fokban korlátozott elkövetőt.

A vádhatóság az ügyben arra tett indítványt, hogy a törvényszék végrehajtandó egyházbüntetést szabjon ki a férfival szemben, egyben állapítsa meg, hogy ebből a büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el a vádlottat a közügyek gyakorlásától, és kötelezze
őt a felmerült többszázezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Heves Vármegyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció