Az informatika világa a laikusok számára mindig is egészen érthetetlen, kicsit már-már misztikus jelleget öltő valami volt, amelyben a hozzá értők néhány gombnyomással és kattintással hozzáférést szerezhetnek akár a NASA legtitkosabb számítógépeihez is. A valóság persze ennél jóval árnyaltabb és kevésbé akciófilmbe illő. Ennek ellenére a magyar online casino világot is újra és újra megmozgatja egy-egy izgalmas számítógépes hack story. Sokan a hackelést egyből a csalással, a lopással és a bűnözéssel kötik össze, pedig a számítógépes hackernek titulált személyek többségét nem vezeti semmilyen ártó szándék. Rengeteg az úgynevezett hobbi hacker, aki csupán a kihívás miatt tör be számítógépes rendszerekbe, majd ott károkozás nélkül hagy nyomot, egyfajta trófeaként. Szintén egyre több az úgynevezett fehér galléros hacker is, aki azért próbál meg különböző rendszereket feltörni, hogy aztán jelentse az üzemeltetőnek a hibát, amely segítségével sikerült bejutnia. Egy nagyobb hiba jelentése után igen jelentős pénzjutalomra is lehet számítani. Olvass tovább és ismerd meg a 3 legérdekesebb számítógépes hackert, akik a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem közönséges bűnözők.

Kevin Mitnick

Az immár 60-as éveiben járó Kevin Mitnick az első generációs, “klasszikus” hackerek közé tartozik, aki anno telefonfülkék megbuherálásával, rádiós lehallgatással és buszjegyek hamisításával indította a karrierjét tizenévesen. Mitnick egyáltalán nem sztereotipikus, visszahúzódó informatikus, mi több, kiváló kommunikációs képességét és jó megjelenését számtalanszor felhasználta arra, hogy ártatlannak tűnő információkat kicsalva jusson be különféle számítógépes rendszerekbe. Bár soha nem okozott komoly kárt és nem lopott senkitől pénzt, miután heccből átvette az irányítást az amerikai Pacific Bell több tízmillió ügyfele által használt telekommunikációs hálózata felett, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Végül 4 évet ült börtönben, majd szabadulása után hivatásos fehér galléros hackerként kezdett el dolgozni. Életrajzi könyve magyarul is megjelent.

Adrian Lamo

2001-ben az akkor 20 éves Adrian Lamo azzal szerzett hírnevet magának, hogy a Yahoo hálózatához illetéktelen hozzáférést szerezve önkényesen módosított több internetes Reuters cikket, amelyeket aztán emberek százmilliói olvastak el. Lamo a kocsmai gyümölcsös nyerőgép játékoktól kezdve a nagyvállalati számítógépes rendszerekig bármit fel tudott törni. Miután bejutott egy adott rendszerbe, részletesen elmagyarázta az érintetteknek, hogy milyen hibát használt fel és hogyan lehetne ezt kijavítani. Ezért sok esetben jelentős jutalmat is kapott. Azonban “kollégái” gyakran a “hajléktalan hacker” becenévvel illeték, mivel a rengeteg pénz ellenére ő a legtöbbször egyetlen hátizsákkal a hátán utazott Amerika-szerte és általában állandó lakcíme sem volt.

Jeanson James Ancheta

James minden bizonnyal a lista legidegesítőbb szereplője. A huszonéves fiatal csupán az informatika egy nagyon jól körülhatárolt szeglete iránt érdeklődött, amelyet botnet hálózatoknak szokás hívni. A botnet egy olyan az interneten keresztül lazán összekapcsolt hálózat, amelyen keresztül a támadó nem egyetlen, hanem egyszerre akár több százezer számítógéphez szerez hozzáférést. Ezek a gépek aztán csendben várják az utasításokat, így a botnet aktiválásáig az érintettek általában észre sem veszik, hogy gond van. James 2005-ben egy általa írt szoftver segítségével nem kevesebb, mint 400,000 számítógéphez szerzett korlátozott hozzáférést. Ezt aztán arra használta ki, hogy a fertőzött számítógépekre folyamatosan különböző idegesítő hirdetéseket küldjön, amelyekért cserébe pénzt kért a hirdetőktől. Végül miután elkapták, 57 hónapot töltött börtönben talán minden idők legidegesítőbb, de jelentős kárt mégsem okozó számítógépes bűncselekményéért.