Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték – közölte a hegymászó itthoni csapata. Mint írták, az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta. Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére. 

„A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – áll a Kyocera Everest Expedíció 2023 legfrissebb sajtóközleményében.

– Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

A békéscsabai hegymászó a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára szeretett volna feljutni. Az előrejelzés szerint kizárólag május 24-én volt kedvező az időjárás a térségben, a szerda utáni napokban erős szelet és havazást is prognosztizáltak, ezért Suhajda Szilárdnak egyetlen nap volt esélye felérni a csúcsra. Éppen ezért három akklimatizációs kör után május 20-án éjjel el is indult az alaptáborból (5400 méter), másnap megérkezett a kettes táborba (6400 méter), majd újabb egy nap elteltével a hármasba (7200 méter) is. Mivel minden a tervei szerint alakult, május 23-án hajnalban elérte a Déli-nyerget, vagyis a 7950 méteren lévő négyes tábort.

Forrás: Index