Tűzoltóversenyt szervezett a vármegyei önkéntes tűzoltók számára a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség szombaton a bükkszéki közösségi téren, a versenyt a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve Bükkszék település és önkéntesei is támogatták.

Reggel alakzatba sorakoztak az önkéntesek, több mint százhúsz tűzoltó jelent meg az eseményen. Elsőként a Himnusz hangjai csendültek fel, aztán a vármegyei tűzoltó szövetség zászlójának adták meg tiszteletüket a tűzoltók. Ezután az elöljárókat is köszöntötték, a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szunyog Zolán tűzoltó ezredes, a vármegyei katasztrófavédelem igazgatója és Sági Ferenc, Bükkszék polgármestere is. A versenyt Füzy Andrea a szövetség elnöke nyitotta meg, sportszerű és sikeres versengést kívánt mind a tizenhét csapatnak, majd megköszönte a település és a helyi önkéntesek közreműködését a verseny megrendezésében. Bükkszék polgármestere szólalt fel következőként, elmondta, hogy megtiszteltetésként élte meg, hogy idén Bükkszék adhat otthont az önkéntesek vetélkedőjének. Végül Dobre Attila tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő, a verseny főbírója ismertette a verseny menetét és a szabályokat.

A csapatok hagyományőrző és CTIF kategóriában versenyeztek felnőtt női és férfi, illetve ifjúsági leány és fiú korcsoportokban, hagyományőrző oltási gyakorlatokat, váltófutást mutattak be és a nemzetközi szabályoknak megfelelően szerelték meg a kismotorfecskendőket. Kicsik és nagyok egyaránt élvezeték a versengést, mindent beleadva küzdötték le az akadályokat. A váltófutásban egymást megelőzve ugrottak át a palánkon, egyensúlyoztak a gerendán, bújtak át az alagúton, majd osztóról szereltek egy sugarat. A nemzetközi szabályzat szerinti oltási gyakorlatban két csapat tagjai tették próbára magukat, az abasári fiataloknak ebben a számban nem volt ellenfelük. A hagyományőrző versenyen az önkéntesek megmutatták, hogy a sok gyakorlás meghozza gyümölcsét, a versenyzők a száz méteres pályán hihetetlen gyorsasággal szereltek osztott sugarat, majd indították be a robbanómotoros szivattyúkat, hiszen itt a feladatot vizes szereléssel kellett teljesíteni. A Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság is kitelepült a helyszínre, ők tűzvédelmi teszttel készültek a fiataloknak, akik egy virtuálisvalóság-szemüvegen keresztül egy tűzeset helyszínére is betekinthettek, látva a forró környezetet, anélkül, hogy megsérültek volna.

A megmérettetést követően a tűzoltók kis pihenőt kaptak, az eredményhirdetést követően a szervezők a gyermekek nagy örömére beindították a habgenerátort, mely tökéletes felfrissülést hozott a forró napsütéses időben. A részvevők a helyi színjátszó csoport Széki Muslincák műsorát is megtekinthették, akik tréfás jelenteket adtak elő.

A verseny eredményei itt megtekinthetők

Galéria megtekintése: (kattintás egy képre)

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy. – Heves VMKI

Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság