Napjainkban a testi egészség mellett egyre több szó esik a mentális egészség fontosságáról.

Bár az az általános elképzelés, hogy mentális nehézségekkel pszichiáterhez vagy pszichológushoz kell fordulni, e kezelésekkel kapcsolatban sok kétség merül fel, különösen az utóbbi években. Sajnos sok példa tanúskodik arról, hogy a pszichiátriai kezelés nem igazán alkalmas a mentális egészség helyreállítására; ezek a gyógyszeres kezelések inkább csak elfedik a kellemetlen mentális tüneteket.

Mit tehet akkor Ön, hogy megőrizze mentális egészségét?

Bár kémiai anyagok sosem oldják meg az ember lelki nehézségeit, azért sok mindent meg lehet tenni a lelki egészség fenntartása érdekében. Mit ezek a lehetőségek?

– A táplálkozás minősége komoly hatással lehet az ember mentális jóllétére. Olyan ételek, melyek a testet megviselik, vagy egészségtelen anyagokkal tömik tele, rányomják bélyegüket az egyén mentális állapotára is. Érdemes tehát olyan étrendet, illetve életmódot választani, melyek erősítik és megfelelően táplálják a testet, ennek előnyös hatásai lesznek a mentális egészségre is.

– Számos olyan, kisebb-nagyobb testi betegség létezik, melyeket ha nem kezelnek, mentális tüneteket okozhatnak. Elég itt arra az egyszerű példára gondolnunk, hogy egy erős fogfájás mennyire megviselheti az egyén kedélyállapotát; vagy egy gyomorfájás hogyan okozhat ingerlékenységet, nyomott lelkiállapotot. Sok ilyen testi probléma létezik, ezért egy kialakuló mentális nehézség esetén érdemes alapos orvosi kivizsgálást végeztetni, amely kimutathatja ilyen betegség meglétét, s amelyet hagyományos, bevált orvosi eszközökkel kezelni lehet.

– A rendszeres testmozgás, a sport nagyon jótékony hatással lehet az egyén lelkiállapotára. Ehhez nem muszáj versenyszerűen sportolni; egyéntől függően egy kiadós sétának is rendkívül pozitív hatása lehet.

– Egy stresszel teli, nyomasztó környezet esetén jótékony lehet a környezetváltozás, vagy a stresszes környezet elkerülése, amennyire lehetséges. Ennek kivitelezése komolyabb erőfeszítéseket is igényelhet, de ha sikerül, az egyén javuló mentális állapota mindenképp megéri a befektetett energiát.

– Az olyan munka, vagy az olyan tevékenységek, melyeket az egyén élvezettel, örömmel végez, nagyban javíthatják az önbecsülést, ezen keresztül a mentális jóllétet. Érdemes olyan tevékenységeket végezni, melyek az embert felvillanyozzák, feltöltik, s így nagyobb érdeklődéssel fordul az élet egésze felé.

Sok más dolog is megtehető még, hogy az egyén megőrizze mentális jóllétét. Mindenképpen érdemes a tünetek gyógyszeres elkendőzése helyett megkeresni, honnan ered a mentális nehézség, és lépéseket tenni ennek megoldására.

CCHR Magyarország

Címlapkép: Vilagnap.com