Három teszt lett IgG-pozitív, azaz a páciens valószínűleg már átesett a fertőzésen, míg egy IgM-pozitív, tehát a beteg nagy valószínűséggel fertőzött, neki enyhe láza is van – közölte Eger polgármestere.

Három ellátott és egy dolgozó koronavírus-gyorstesztje mutatott pozitív eredményt a Berva-völgyi idősotthonban – jelentette be hétfőn reggel egy sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám polgármester.

Miután Egerben az állami kezelésben lévő, Petőfi úti idősek otthonában minden beteget letesztelt a fenntartó, a város hasonló eljárást kért az önkormányzati intézmény számára is, ám itt csak három, gyanúsnak tűnő esetet vizsgáltak meg.

A város korábban hatezer koronavírus-gyorstesztet rendelt az intézményei számára, amiből múlt pénteken megérkezett az első száz darab, ezt szombaton reggel átadták az Idősek Berva-völgyi Otthonának.

Fotó: Facebook

– Négy embernél mutatott pozitív eredményt a teszt, három ellátottnál és egy dolgozónál – mondta el a polgármester. Szavai szerint három teszt lett IgG-pozitív, azaz a páciens valószínűleg már átesett a fertőzésen, míg egy IgM-pozitív, tehát a beteg nagy valószínűséggel fertőzött, neki enyhe láza is van.

Mirkóczki Ádám közölte: az ellátottak mindannyian 80 év felettiek, izolálták őket, a dolgozó pedig otthonában tartózkodik. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai mind a négyüknél, validált PCR-vizsgálatot végeznek majd, ám ennek eredményére keddig várni kell. Az idősotthonban mintegy ötven emberről csaknem harmincan gondoskodnak. A héten várhatóan újabb 240 gyorsteszt érkezik Egerbe, ezeket a szociális szféra dolgozói kapják majd.

(MTI)