Vádat emelt az Egri Járási Ügyészség egy 18 éves fiúval szemben, aki tavaly nyáron sorozatban rabolt ki védtelen gyermekeket Heves városában.

A bűncselekmény-sorozat 2018 őszén kezdődött a településen, ahol az akkor még csak 17 éves elkövető rendszeres csavargással töltötte a napjait, mivel – betöltve a tanköteles életkort – iskolába már nem járt, de nem is dolgozott. Szeptember 22-én délelőtt így vetődött el egy lakóházhoz, ahová hívatlanul bement, hogy cigarettát kérjen. A házban csupán három tíz év alatti gyermek tartózkodott, ezért a vádlott úgy döntött, hogy átkutatja az épületet, mivel nem tartott attól, hogy a kicsik képesek lesznek megakadályozni ezt. Rövid keresgélés után talált egy régi, de működőképes mobiltelefont, valamint egy csomag dohányt, melyeket magához vett, majd távozott a lakásból, válaszra sem méltatva a gyermekeket, akik kérdőre próbálták vonni őt a lopás miatt.

2019 júniusában a vádlott a belvárosban leszólított egy kiskorút, akitől aprópénzt kért. Kapott is 120 Ft-ot, de ezt kevesellte, ezért megfenyegette a gyermeket, hogy ha nem ad neki nagyobb összeget, akkor úgy megveri, hogy haza sem tud menni. A sértett ennek hatására átadott még 380 Ft-ot. Ugyanebben az időszakban kifosztott az utcán egy 11 éves fiúcskát is, aki vesztére jól láthatóan szorongatott a kezében egy 500 Ft-os bankjegyet. Napokkal később – különböző időpontokban – a vádlott a közterületen több kiskorút is kirabolt, „leszurkálás”sal fenyegetve áldozatait. Két további 14 év alatti személytől 40, illetve 100 Ft-ot szerzett, miután esetükben verést helyezett kilátásba, ha nem tesznek eleget a követelésének. A fiú megpróbált pénzt tarhálni egy felnőtt férfitól is egy buszmegállóban, de a sértett nem ijedt meg tőle, inkább szó nélkül felszállt a buszra mikor a vádlott pofonokkal kezdte fenyegetni.

A Hevesi Járási Ügyészség többrendbeli rablás bűntettével, illetve annak kísérletével, valamint kifosztás bűntettével vádolja a jelenleg letartóztatásban lévő elkövetőt, akivel szemben főbüntetésül végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratában. A fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetés szükséges mértékét – a vádlott beismerése esetén – az ügyészség 4 év időtartamban jelölte meg.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció:Northfoto