Az ígéret szerint nem fog az igazgató felett állni a biztos //Illusztráció: Keller Richárd
Önkormányzati biztos segíti “pozícionálni az egri várat” egy fideszes képviselő személyében, és újra bizalmat szavazott a Harlekin Bábszínház igazgatójának az egri közgyűlés csütörtökön. 

Bár a Dobó István Vármúzeum az egyik legkedveltebb, leglátogatottabb hely Magyarországon, komoly verseny van a hazai kastélyok várak között, ezért pozícionálni kell Nemzeti Emlékhelyünket egy önkormányzati biztos segítségével – fogalmazott Habis László a csütörtöki közgyűlésen.

Eger polgármestere előterjesztésében azt javasolta, hogy a testület dr. Stefán Zoltánt, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjét, A Városi Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökét válassza meg az Egri Vár, mint Nemzeti Emlékhely és a Dobó István Vármúzeum fejlesztéséért és működéséért felelős önkormányzati biztosnak.  

Az ellenzék azon kérdéseire, hogy ez politikai gyámságot jelent-e, illetve megrendült-e a bizalom a vármúzeum igazgatója iránt Habis László úgy reagált: a kezdeményezésről egyeztettek Berecz Mátyással, és az önkormányzati biztos nem lesz a feljebbvalója.       

Ennek “némileg” ellentmond, hogy korábban már hangot adott az igazgatóval szembeni “elégedetlenségének” a Fidesz, pontosabban Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, aki online bulvárportálján, az Eger Híreken keresztül próbált “karaktert gyilkolni”, azaz lejáratni (szerencsére sikertelenül) Berecz Mátyást.

A valószínűleg bértollnok által írt cikk azt állította ugyanis, hogy a vármúzeum (pontosabban Berecz Mátyás) komoly mulasztása miatt  Nyitrai Zsolt “országosan beégett” egy ígéretével. A “koholt vádat” egyébként a kitűnő és elkötelezett szakember higgadtan pontról-pontra cáfolta.

 

 

Hogy végképp sikerüljön eldönteni, szakmai döntés született, vagy politikai “helyezkedésnek” lehetünk-e szemtanúi, megmutatjuk a kicsit sem “kurta” listát, mekkora mozgástere lesz a biztosnak, aki “csak” ellenőrzői és tanácsadói feladatokat lát el az ígéret szerint:   

  1. figyelemmel kíséri és ellenőrzi az intézmény gazdálkodását

  2. figyeli az intézmény humán erőforrás gazdálkodását a középtávú stratégiai tervével való összhang érdekében

  3. előzetes  véleményezési jogot gyakorol a vármúzeum vezetőjével, a vár működéséhez kapcsolódó stratégiai jellegű döntésekben 

  4. folyamatosan ellenőrzi a működést, az egri várral kapcsolatos projektek előrehaladását

  5. a vár működéséhez kapcsolódó stratégiai jellegű kötelezettségvállalások kapcsán előzetes véleményezési jogot gyakorol

  6. ellenőrzési szerepet vállal a várhoz kapcsolódó pályázatokban vállalt látogatószám és árbevétel növelésében, a meghatározott indikátorszámok folyamatos biztosításában

  7. rendszeresen figyeli és elemzi a versenytársakat, értékeli a piaci folyamatokat

  8. az intézmény vezetőjével folyamatos kapcsolatot tart, és egyeztetéseket folytat

  9. részt vesz az intézmény hosszú távú stratégiai céljainak kidolgozásában

Csak ennyi. A testület végül 13 igen és 3 nem szavazattal elfogadta az előrterjesztést.

Mi csak abban reménykedhetünk, hogy nem egy újabb “trükkös” játszma kezdődött Eger politikai sakktábláján, melyet rendszerint miniszterelnöki megbizottként, kormány- és önkormányzati biztosként, kancellárként, alpolgármesterként, valamint egy intézmény, szervezet felügyelő bizottsági tagjaként vagy elnökeként “játszva”, könnyedén meg lehet nyerni.   

Aprópó figurák: újra bizalmat szavazott Éry-Kovács Andrásnak a Harlekin Bábszínház igazgatójának az egri közgyűlés.