A Metro teljes mértékben nyitott a KASZ-szal történő bértárgyalásokra

Kiemelt

A METRO továbbra is kész a bértárgyalásokra a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Tesco sztrájkja után más áruházláncoknál is munkabeszüntetések jöhetnek, ha nem születik bérmegállapodás novemberben a szakszervezettel.

Sálig József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) leköszönő elnöke a cikkben azt nyilatkozta, hogy a Metrónál a legélesebb a helyzet, és csütörtökön szembesítik azzal a Metrót, hogy vagy hajlandó tárgyalni, vagy elindul a sztrájkkészülődés. 

A METRO egy közleményt juttatott el hírportálunkhoz az üggyel kapcsolatban, melyet változtatás nélkül közlünk:

“A sajtóban megjelent, a kereskedelmi ágazat helyzetére vonatkozó Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) leköszönő elnökének nyilatkozatával kapcsolatban Veszprémi Gábor, a METRO Kereskedelmi Kft. HR igazgatója kijelenti, hogy a cég teljes mértékben nyitott a KASZ-szal történő bértárgyalásokra, amire a magyar cégvezetés felhatalmazással bír. Ennek érdekében ma egy kétoldalú találkozón a METRO ismét megerősítette, hogy minden segítséget és írásban tőlük kért információt megadnak ahhoz, hogy a KASZ világosan ki tudja alakítani a METRO dolgozók helyzetével kapcsolatos álláspontját és meg tudja fogalmazni az igényeket, továbbá azt is kitűzték, hogy ezekről november 10-én indulnak meg a hivatalos egyeztető tárgyalások.

Addig is elmondható, hogy a METRO Kereskedelmi Kft. azzal, hogy évi 12 helyett 14 havi bért fizet a dolgozóinak, amit a havi bér arányos kiegészítésére lehet fordítani, a piac egyik legjobb ajánlatát nyújtja. Ez az összeg ráadásul rugalmasan, akár kedvező adózású cafeteria elemekre is felhasználható.

E mellett a METRO a minimálbér felett keresők bérezését is felülvizsgálja, hiszen a célja az, hogy a munkakörök eltérő súlya és felelősségi köre – ahogy eddig is – úgy ezentúl is megjelenjen a bérezésben. Ennek megfelelően más áruházi dolgozóknál is terveznek bérrendezést, ahogy a korábbi években is.

Az egész ágazatot érintő munkaerő piaci kihívásokra természetesen folyamatosan új megoldásokkal reagálnak, így a megfelelő üzletvitel és működés biztosított. Az elmúlt két évben egyébként a METRO dolgozói létszáma stabilnak mondható, általános létszámhiányról nem beszélhetünk.

A cég nyilatkozatában még egyszer leszögezte, hogy a KASZ-szal készen állnak a tárgyalásokra.”