Új szempontokat is figyelembe vesz a Facebook algoritmusa akkor, amikor eldönti, mit is tegyen elénk az üzenőfalra. Zuckerbergék azt ígérik, érezhetően érdekesebb dolgok kerülnek majd a falunkra.

Ezekben a hetekben komoly változásokon megy Facebook. Most egy újabb tekerést jelentettek be, ami szintén a hírfolyamot érinti. A változás ezúttal a megjelenő tartalmak rangsorolásával kapcsolatos, és azért lépték meg, hogy a hírfolyam még inkább személyre szabott legyen.

A Facebook napi szinten felhasználók tízezreivel töltet ki egy kérdőívet az üzenőfal tartalmával kapcsolatban. Ezeket a felhasználókat arra kéri a Facebook, hogy rangsorolják a falukon megjelenő bejegyzések mindegyikét, először érdekes/nem érdekes válogatásban, majd az érdekesnek ítélt posztokat pontozzák egy ötfokozatú skálán aszerint, hogy mennyire találták őket informatívnak.

facebook

A kutatási eredmények szerint a Facebook néhány szempontra szűkítette le az érdekességet meghatározó faktorokat. Általában azok a bejegyzések kaptak magas pontszámot, melynek témái a felhasználó Facebookon is megadott érdeklődési köréhez tartoztak; azok, melyek úgy általában vitát (vagyis inkább sok hozzászólást) váltottak ki; illetve amelyek a közvetlen környezetükről szolgáltak hírrel. Ezeket a faktorokat kombinálja majd a Facebook az eddig is használtakkal (a bejegyést közzétévő felhasználóval vagy oldallal való kapcsolatunk, az általa közzétett dolgokra való kattintási hajlandóságunk stb.), és így állítja össze üzenőfalunk tartalmát.

Forrás: HVG