Biztonságos internet
A weboldalak számának rohamos növekedése és a koronavírus-járvány óta a mindennapok rutin feladatává vált online vásárlás népszerűsége következtében egyre nagyobb létjogosultsága van az internetes biztonság témakörének. Gondoljunk csak bele: az interneten keresztül bonyolítjuk a mindennapi vásárlást, online bankolunk vagy éppen ellenőrizzük az adóbevallásunkat. Személyes és banki adataink védelmére érdemes egyéni szinten is odafigyelni és megbizonyosodni arról, hogy felhasználóbarát oldalon járunk.

Miért kételkedünk adatainak biztonságában?

Egy-egy online vásárlás alkalmával a bankkártya adatok megadása bizony bonyolult és időigényes folyamat, mégis az internet felhasználók csak kis része él a banki adatok elmentésének lehetőségével. Számos vizsgálat világított már rá arra, milyen bizalmatlansági tényezők állhatnak az adatmentés alacsony preferáltsága hátterében. Egyrészt, online jelenlétünk során igyekszünk viszonylag láthatatlanok maradni a kiberbűnözők előtt. Érthető, hogy nem szeretjük megadni a teljes nevünket, a pontos születési időnket, nehogy visszaéljenek szenzitív adatainkkal. A bankkártya adataink közlésekor éppúgy biztonságosan szeretnénk eljárni, mint személyes adataink megadásakor. Másrészt a bizalmatlanság hátterében a felhasználói ismeretek hiányossága is állhat. Nem tudjuk, pontosan hogyan működik a rendszer és félünk, hogy visszaélnek kártya adatainkkal vagy csak túl kevés információval rendelkezünk az online bankolás menetéről.

A kétfaktoros hitelesítés is ajánlott

Bármennyire is kényelmetlen és idegesítő a kétlépcsős hitelesítés, mégis nagyban növeli az online biztonságunkat. Amelyik platform felkínálja a kétfaktoros hitelesítés lehetőségét, ott érdemes használni. A legtöbb esetben a hitelesítés kérésére csupán hibás bejelentkezési kísérlet esetén vagy eddig ismeretlen eszközről történő bejelentkezés során kerül sor. Nem csak személyes és banki adataink, hanem akár céges információk védelme érdekében is érdemes mérlegelni, hogy el tudjuk-e viselni ezt a kis kellemetlenséget a biztonságunk érdekében.

Fontos a kapcsolat biztonsága is

Ennek a legegyszerűbb módja az SSL tanúsítvány használata. A tanúsítvány titkosítja a honlap és a szerver közötti kommunikációt, így megakadályozza, hogy a weboldalon megadott információk harmadik fél számára is hozzáférhetőek legyenek, de csökkenti a jelszavak kiszivárgásának lehetőségét is.

Amennyiben tehát olyan weboldalon járunk, ahol szükség van személyes vagy banki adataink megadására, akkor érdemes figyelni az SSL tanúsítvány meglétét. Manapság a böngészők többsége már jelzi számunkra ezt, amelyet egy lakat ikon testesít meg a böngésző keresősávjában. Ha a meglátogatott weboldal azonban nem biztonságos, a böngészők zöme figyelmeztet az esetleges veszélyekre. Ezenkívül a domain neve előtt elhelyezett HTTPS protokoll is segítségünkre lehet a biztonságos böngészésben, hiszen ez is az SSL tanúsítvány meglétét jelenti.

Természetesen a már jól ismert weblapok esetén nem kell mindent tüzetesen ellenőrizni, azonban, ha egy ismeretlen vagy kételyeket keltő oldalra látogatunk, érdemes ezekre odafigyelni a biztonság érdekében.

Forrás: Rackhost.hu