Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – konzorciumi partnerségében – országos skill labor hálózatot hoztak létre az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt keretén belül, 13.557 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatással. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

A fejlesztés célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése, továbbá a skill képzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzésben.

Így a három egyetemi skill központ mellett 16 megyei oktatókórházi skill laborban is lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások szimulációs környezetben történő gyakorlati oktatása. Ehhez egységes skill oktatási-képzési programot és módszertani kézikönyvet dolgoztak ki.

Dr. Orosz Krisztina stratégiai igazgató, dr. Maszárovics Zoltán orvosigazgató, Dr. Németh Norbert tanszékvezető egyetemi tanár,oktatási dékánhelyettes Debreceni Egyetem, dr. Juhász Attila Simon a Heves Megyei Közgyűlés elnöke

A Markhot Ferenc Kórházban közel háromszáz négyzetméteren alakították ki a skill labort, melyet több mint 200 millió Ft értékben szereltek fel skill képzést támogató eszközökkel (orvostechnikai, ápolási eszközök, gyógyászati segédeszközök és kórtermi bútorok), illetve informatikai rendszerekkel. Több mint 450 különböző szimulációs eszköz áll az oktatás szolgálatában, például felnőtt lumbálpunkciós szimulátor, gyermek BLS baba idegentest szimulációval, hordozható lélegeztető gép, mellkascsövezést gyakorló modell PTX lehetőséggel, öregségi szimulátor, UH tréning szimulátor vizsgálati modell. Az itt folyó képzéseken eddig 1360 tanuló, orvostanhallgató, egészségügyi szakdolgozó és rezidens vett részt.

Fotó: Birinyi Zsófia

Címlapképen: Dr. Orosz Krisztina stratégiai igazgató, dr. Brát Endre az Országos Kórházi Főigazgatóság orvosszakmai szakértője, Dr. Németh Norbert tanszékvezető egyetemi tanár,oktatási dékánhelyettes  Debreceni Egyetem, dr. Juhász Attila Simon a Heves Megyei Közgyűlés elnöke

Markhot Ferenc Kórház/ Szegedi Erzsébet médiareferens

Kapcsolódó képek: