A köhögés sajnos nem ritka jelenség, szinte mindenkit érint. A szervezet védekező képességének reflexe. A légúti betegség során termelt nyákot felszakítja és segít szabadabbá tenni a légutakat. A lakosság körében két fajtája ismert: a száraz és a hurutos köhögés.

A váladékkal járó köhögést produktív köhögésnek nevezzük, ezt a mindennapos használatban hurutos köhögésként ismerjük. A másik típusú köhögés a nem produktív, vagy improduktív köhögés. Ezt a legtöbb ember csak „száraz köhögésnek” nevezi. Mindkettő tünet gyakran előfordul megfázás, nátha következtében.

Mi a teendő száraz köhögés esetén?

A száraz köhögés során érdemes olyan készítményt választani, mely enyhíti a folyamatos ingert. A köhögés ilyenkor megterhelheti a gyomrot, a hasizmokat, de még a szem kivörösödését is eredményezheti, hiszen a szemben levő erek kitágulhatnak. A makacs, hosszantartó köhögést ezért érdemes a kezdetektől csillapítani. Hatékony ellenszer lehet a köhögés elleni cukorka, a szirup vagy cseppek, gyógyteák is.

A hurutos köhögés enyhítése

A hurutos köhögés során, az orrfolyáshoz hasonlóan, a vírusok vagy a baktériumok a váladékkal együtt távoznak a szervezetből. Jó hír az, hogy a száraz köhögéssel ellentétben, a hurutos köhögés pár nap alatt enyhül, akár el is múlhat.

Köptetővel a hurutos köhögés ellen

A köptetők feladata nem a köhögési inger csillapítása, hanem a váladék feloldása, ezért a produktív köhögés egyik legjobb ellenszere.

Az alábbiakban támogatják a szervezetet:

  1. Elvékonyítják a sűrű váladékot a légutakban.
  2. Segítenek a felgyülemlett váladék kiürülésében.
  3. Megtisztítják a légutakat.

Kedvelt köptető készítmények:

  • szirupok
  • gyógyteák
  • gyógycukorkák
  • italporok
  • tabletták, kapszulák

Plusz 3 otthoni gyógymód, ami segíthet

1. Forró tea

A forró italok, például a tea, gyors segítség lehet a köhögés megjelenésekor. Ennek oka a meleg levegő és a gőz elősegíti a légutak megtisztítását.

2. Párásító

A párásítók a vizet gőzzé alakítják, ezáltal nedvesítik a száraz levegőt. A párásabb levegő segít elvékonyítani a nyálkahártyát, és megnyugtatja az irritált melléküregeket.

3. Méz

A méz nem csak hatásos, de finom köhögéscsillapító is egyben, mely a fájó torkot is megnyugtatja. Ideális választás a hársméz, mely enyhítheti a megfázás, hörghurut tüneteit. Emellett hozzájárul az immunrendszer erősítésében is.

Amennyiben hurutos köhögés ellen keres megoldást, nézzen körül az Internetpatika polcain!