2021. május 14-e mérföldkő az ittas vezetéssel kapcsolatos eljárások területén: a jogalkotó szigorúan fellépett azokkal szemben, akiket engedély nélkül, pláne ittas vezetésen kaptak. A törvénymódosítás azok számára is szigorítást hozott, akik bár eltiltás hatálya alatt vannak, mégis volán mögé ülnek.

Miért volt szükség a szigorításra? Mi a különbség a jogosítvány nélkül és az eltiltás alatt álló ittas vezetőkre vonatkozó szabályozások között? Számít-e, milyen formában valósult meg a jogosítvány nélküli ittas vezetés? Ebben a cikkben segítünk tisztázni az ezekkel kapcsolatos kérdéseket és tévhiteket. Ha Önt is ittas és/vagy engedély nélküli vezetésen érték, szakszerű segítségért keresse fel ügyvédi irodánkat minél hamarabb!

Ezért volt szükség a törvény módosítására

Sajnálatos módon egyre gyakoribb, hogy arról hallunk, olvasunk híreket, hogy a rend őrei által igazoltatott járművezető engedélyét korábban bevonták, esetleg nem is volt jogosítványa. Az esetek nagy többségében a „lefülelt” vezető már nem először kerül a hatóság látókörébe, sőt, az is előfordul, hogy a jogosítvány nélküli vezetés ittasan valósult meg, és akár a tízes számot is eléri.

Az még csak súlyosbítja az esetet, ha a közúti ellenőrzés alkalmával az alkoholteszteres mérés előzetes alkoholfogyasztást jelez. Mint tudjuk, az engedéllyel vezető járművezetőket illetően a hatósági személy intézkedése során megállapított véralkohol-koncentráció mértéke a döntő. Azaz az ittas vezetést elkövető személy vérében található alkohol mennyisége.

Szabálysértésről beszélünk, ha a mért alkoholszint nem haladja meg a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt vagy a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt. Azonban 0,26 milligramm/liter vagy 0,51 gramm/liter felett viszont a cselekmény már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

A szabálysértés büntetése „csak” pénzbirság, míg bűncselekményé a pénzbüntetés mellett a jogosítvány helyszíni bevonása, de akár szabadságvesztés is lehet. Ezért nagyon fontos egy közlekedési ügyekre szakosodott, tapasztalt ügyvéd segítsége, hiszen enyhítő körülmények feltárásával a büntetés mértéke akár jelentősen csökkenthető!

  1. május közepéig az eltiltás alatt álló sofőrök megúszhatták bírsággal és egy újabb vezetéstől eltiltással, ha volán mögé ültek jogosítvány nélkül. Ez az eltiltás – mivel az előző időtartama megszakadt – új és valamivel hosszabb idejű volt, mint az eredeti. Azonban azokat, akiket az eredeti eltiltás nem rettentett el, egy újabb, valamivel hosszabb vezetéstől való eltiltás sem tartotta vissza.

Ezeknek a renitens szabálytalankodóknak a féken tartása, a gyakran súlyos, esetenként halálos közlekedési balesetek megelőzése érdekében döntött úgy a jogalkotó, hogy szigorú retorziókat léptet életbe.

Az engedély jogosítvány nélkül büntetése

Az engedély, azaz jogosítvány nélküli vezetés több formában is megvalósulhat, a jog is különbséget tesz ezek között. Másképp szankcionálja az eseteket a körülményektől függően, így elsőként nekünk is érdemes ezt tisztázni.

A legegyszerűbb az esetek közül, amikor a járművezető rendelkezik érvényes, a járműkategóriára kiadott jogosítvánnyal, ám az épp nincs nála. A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést elkövető személy az ellenőrzést követően a legenyhébb büntetés, 10-20 ezer forintos pénzbirság kifizetése, vagy egy csekk átvétele után távozhat a helyszínről.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértést ennél szigorúbban bírálja el a jog. Nézzük az ebbe a körbe tartozó eseteket!

  • A jogosítványt nem, de a szántóföldön, erdei utakon „gyakorlatot” szerzett vezetők.
  • Az érvényes orvosi alkalmassági igazolással nem rendelkező sofőrök.
  • Azok a járművezetők, akiknek van érvényes vezetői engedélye ugyan, de nem az engedélyezett járműkategóriát vezetik (személygépjármű helyett kamiont vezet az igazoltatáskor).
  • Végül pedig ide soroljuk azokat a vezetőket is, akiktől a jogosítványt az ittas vezetés gyanúja vagy baleset okozása miatt vonta be a hatóság, azaz a vezetési jogosultságuk szünetel.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértésnél a pénzbírság mellett a járművezetéstől való eltiltás, súlyosabb esetekben akár szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Az ittas vezetés jogosítvány nélkül bűncselekmény

A 2021. évi törvénymódosítás lényege, hogy mivel a korábbi pénzbírság és az eltiltás meghosszabbítása nem bizonyult elégnek a visszaesők számára, az eltiltás alatt állók szabadságvesztéssel is büntethetők.

Ha a vezető a járművezetéstől eltiltás ideje alatt ittasan vezet, az bűncselekménynek minősül a jelenlegi szabályozás szerint. A büntetőeljárásban, közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt vezetéstől eltiltott személy 3 évig tartó szabadságvesztésre ítélhető, amit börtönben végig kell hajtani.

Amennyiben az elkövető „csak” szabálysértési eljárásban érintett, azonban eltiltást is foganatosított ellene a közlekedési hatóság, akkor 1 évig tartó börtönbüntetés szabható ki rá.

Látható, az ittas vezetés, kiváltképp jogosítvány nélkül nem játék. Amennyiben Önt is ittas vezetésen érték és nem rendelkezik jogosítvánnyal, sürgősen vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk!