Illusztráció: Keller Richárd
A héten elfogadta a közgyűlés Eger Fenntartható Városi Mobilitási Tervét, melyben szerepel egy városunkat tehermentesítő-elkerülő út megépítése is. Elmondjuk mennyibe fog kerülni, és hogy mennyire kiábrándítóan későn készülhet el.

Akárcsak a városunkat az M3-assal összekötő M25-ös út megépítése, az Egert tehermentesítő-elkerülő út is több évtizedes álma az egrieknek. Utóbbi talán erősebb vágya a helyieknek, ugyanis több mint húsz éve teszi pokollá az Egert észak–déli irányban átívelő 25-ös főút mentén élők életét az átmenő elviselhetetlenül nagy gépkocsiforgalom, az egészségre ártalmas hanghatásokkal és az autók, teherautók által okozott szennyező anyagokkal.

Bár korábban a baloldali városvezetés, majd a Fidesz-KDNP is “beígérte” az elkerülő út megépítését, sajnos – szokás szerint – csak üres ígéret maradt a “tehermentesítés”.

A héten azonban ismét halvány reménysugár csillant fel azzal, hogy a közgyűlés csütörtökön elfogadta Eger Fenntartható Városi Mobilitási Tervét, melyben szerepel egy városunkat tehermentesítő-elkerülő út megépítése is.

A tanulmány kíméletlenül őszintén megállapítja:

“A város egyik fő gyengesége a 25‐ös út nagy forgalma, zaj‐ és környezetszennyező hatása, melyet a jelzőlámpák összehangolásának korlátai is erősítenek, ezért szükség van egy új, észak‐déli  irányú út megépítésére a város keleti oldalán.”

Eddig a jó hír, és most jöjjenek a rosszak: az elkerülő útnak súlyos ára lesz, számítások szerint mintegy 10-17 milliárd forintba kerülhet a megépítése, melyre jelenleg nincs forrás.

További rossz hír, hogy mivel erősen kétséges és gyenge az Európai Unióval való kapcsolatunk, illetve kormányzati politikusok nem győzik hangsúlyozni, hogy “a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus után elapadnak, radikálisan csökkenek majd az uniós források”,  nagy kérdés, hogy miként sikerül majd ekkora összeget előteremteni.

És végül a határidő is eléggé kiábrándító: a terv 2030-ra irányozza elő a kivitelezés befejezését.

Bár addig már “csak” 13 évet kell várnunk, a mégis misztikusan hangzó, sci-fi filmekbe illő dátum hallatán merjünk nagyot álmodni: ha már 2015 október 21-ére nem valósultak meg a Vissza a jövőbe 2 technikai újításai, reméljük, 2030-ra az egri közbeszerzést már repülő autókra és légi folyosókra írják ki…