Egy kormány által finanszírozott amerikai adatbázisból kiderült: a tömeges lövöldözést elkövetők közel negyede szedett tudatmódosító pszichiátriai szereket. Gyorsan hozzá kell tenni azt is: az adatbázist összeállító kutatók nem fértek hozzá minden elkövető toxikológiai jelentéséhez. Így a valós arány sokkal magasabb is lehet.
 Az amerikai igazságügyi minisztérium által finanszírozott The Violence Project egy tömeges lövöldözőket tartalmazó adatbázist állított fel, amelynek elemzése során az Amerikai Hang (az USA állami tulajdonú hírcsatornája) kimutatta, hogy a tömeges lövöldözők 23 százaléka pszichiátriai szereket szedett. Ez az arány rendkívül fontos, figyelembe véve, hogy az adatbázist összeállító kutatók nem rendelkeztek teljes hozzáféréssel az elkövetők összes toxikológiai és orvosi jelentéséhez, csak azokhoz az információkhoz, amelyek nyilvánosan elérhetőek voltak. Különösen a toxikológiai jelentéseket tarthatják vissza a nyilvánosság elől, ami gyakran előfordult iskolai lövöldözők esetében.

 A pszichiátriákon alkalmazott szerekkel kapcsolatban nem először merül fel, hogy mellékhatásként erőszakos viselkedést válthatnak ki. Az e szerekről eddig kiadott 409 hivatalos hatósági figyelmeztetésből

 – 49 figyelmeztetett mellékhatásként önkárosításra, öngyilkosságra vagy öngyilkos gondolatokra,
 – 27 figyelmeztetett erőszakra, mániára, pszichózisra, ellenségességre, agresszióra vagy gyilkossági gondolatokra.

 Tudható az is: legalább 65 nagy visszhangot kiváltó, értelmetlenül erőszakos cselekményt követtek el pszichiátriai szereket szedő vagy azok megvonása alatt álló személyek, s ezek 357 halottat és 336 sebesültet követeltek. Ezek közül legalább 36 iskolai lövöldözés és/vagy iskolai erőszakos cselekmény volt.

 És persze a statisztikák mindegyike mögött egyéni tragédiák húzódnak meg. Jól példázza ezt Steven Leith Michigan-i tanár esete, aki halálos lövést adott le egy tanfelügyelőre és megsebesített két másikat, köztük egy tanártársát. A férfi depresszióra felírt Prozacot szedett, miközben rákban haldokló feleségét ápolta. Miután elítélték és börtönbe zárták, Leith bűntudatában levelet írt az FDA (az USA gyógyszerügyi hivatala) képviselőjének, kérve, hogy vonják ki a Prozacot a forgalomból. A volt pedagógus így írt:

 „Állandóan ingerült voltam… A türelmem lerövidült, bármi fel tudott hergelni. A dühöm olyan intenzíven égett, hogy az már ijesztő volt. Nem tapasztaltam ilyesmit sem a Prozac szedése előtt, sem azóta, hogy leállították a szedését. Állandóan fájt a fejem, és az idő nagy részében zavarodott voltam. Úgy éreztem, mintha belülről valami ki akart volna mászni belőlem… Közel két évnyi leépülés után kiakadtam, és megöltem a tanfelügyelőt egy panaszügyi megbeszélésen… Csupán percekkel később már a szokásos rutinomat végeztem az osztályteremben, és azon tűnődtem, vajon tényleg megtörtént-e a lövöldözés; nem tűnt valóságosnak… Szóval itt vagyok én, egy képzett pedagógus, akit olyasmiért büntetnek, amit nem tettem volna, ha nem szedem a Prozacot. A tanfelügyelő, egy tehetséges ember, meghalt, és a családja el van keseredve a veszteség és a tönkrement életük miatt… A feleségemet a tettem miatt megszégyenítették a közösségben, és két évvel később rákban halt meg anélkül, hogy ott lettem volna, hogy segítsek neki és vigasztaljam… Ez a szer veszélyes. Mind Ön, mind én tudjuk ezt, és itt az ideje, hogy helyesen cselekedjünk. Jelentsék ki, hogy ez a szer nem biztonságos, és vonják ki a piacról.”

 Nyilvánvaló, hogy a pszichiátriai szerek fogyasztói közül nem mindenki fog ilyen mellékhatásokat tapasztalni és ámokfutásba kezdeni, sebesülteket és hullákat hagyva maga után. De mivel a világon több millió embernek írják fel rendszeresen ezeket a szereket, van azért ok az aggodalomra.

 A pszichiátriai visszaélések feltárására szakosodott nemzetközi szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) az egyre gyarapodó bizonyítékok alapján most felszólította a szövetségi kormányt, hogy indítson alapos vizsgálatot a pszichiátriai szerek és az értelmetlenül erőszakos cselekmények közötti lehetséges kapcsolatról. A CCHR hangsúlyozza az elfogulatlan vizsgálatok szükségességét, amelyeket gyógyszerészetben és klinikai kísérletekben jártas, független szakértők végeznek, hogy alaposan megvizsgálják, e pszichiátriai szerek mennyire biztonságosak és hatékonyak valójában.

Források:
https://www.cchrint.org/2023/06/13/23-percent-mass-shooters-on-psychiatric-drugs/
https://www.cchrint.org/pdfs/violence-report.pdf

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány